Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Рамштайн-13": Обговорюватимуться деталі "авіаційної коаліції"

Резніков вже включив до складу української делегації представників Повітряних сил України
Джерело: відкриті джерела
На засіданні "Рамштайн" у червні обговорюватимуться деталі "літакової коаліції", а також усе, що стосується  ППО, снарядів амуніції, артилерії. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков, передає Міноборони.

"Перш за все ми очікуємо аналогічного рівня підтримки з боку партнерів. В рамках засідання ми будемо обговорювати детальні речі "літакової коаліції". В такому випадку ми говоримо поки що про підготовку пілотів і не тільки пілотів, а й наших техніків та інженерів, які будуть займатися обслуговуванням літаків. Тому що це дуже складна система. Предметно питання обговорюватимуться з командами міністерств оборони Нідерландів, Данії, США та інших країн, які приєдналися до цієї коаліції", – зазначив він.

Резніков наголосив, що вже включив до складу української делегації представників Повітряних сил України. Командувач ПС генерал-лейтенант Микола Олещук виділив своїх відповідальних офіцерів, які курують підготовкою пілотів та логістичними питаннями.

"Далі – решта. Все, що стосується  ППО, снарядів амуніції, артилерії. Наші пріоритети не змінилися. Ця війна – це війна ресурсів. Ресурсів – значить не тільки зброї, а й спроможностей її ремонтувати, обслуговувати і все, що до цього дотичне. Тому важливими для нас питаннями є відкриття різного типу хабів з ремонту та оснащення техніки як на території України разом з партнерами, так і у дружніх прикордонних країнах", – додав міністр.

Раніше

На зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня союзники України оголосили про плани навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Про це поінформував глава Пентагона Ллойд Остін під час брифінгу.

За його словами, у наступні тижні буде розроблено відповідну тренувальну інфраструктуру.

"Сьогодні союзники і партнери оголосили плани навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Ці навчання важливі для координації контактної групи", – йдеться в повідомленні.

Хто очолить коаліцію?

Глава Пентагона подякував Данії та Нідерландам, які очолили коаліцію у сфері навчання українських пілотів. У наступні тижні партнери з Данії, Нідерландів співпрацюватимуть з іншими партнерами, а саме з Норвегією, Польщею, Бельгією, Португалією, які були згодні приєднатися.

"Ми очікуємо що до цієї важливої місії приєднаються й інші. Наразі початок цього навчання пілотів є важливим прикладом відданості підтримці України. У наступні тижні буде розроблена тренувальна інфраструктура", – додав міністр оборони США.

РФ не досягне стратегічних цілей

Росія не зможе здобути перемогу у війні проти України. Її плани щодо окупації Донецької та Луганської областей є недосяжними, заявив глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

"Будь-яке завершення війни відбувається за столом переговорів. Але ми розуміємо, що цю війну Росія не виграє. Усі цілі, які ставили перед собою росіяни, розчинилися в повітрі. Можливо, у Путіна (російського диктатора Володимира Путіна, – ред.) зараз мета захопити Донецьку і Луганську області, але ці цілі недосяжні. А стратегічні цілі України – звільнити всі свої окуповані території", – сказав Міллі.

Водночас він зазначив, що зараз на території України кілька сотень тисяч військ РФ. Тому досягти деокупації можна, але не в найближчій перспективі.

Також Міллі запевнив, що США разом із союзниками продовжать стійко допомагати Україні.

F-16 для України

Як пише Politico, Україна навряд чи до осені зможе отримати винищувачі F-16, оскільки країни-союзники наразі заявляють лише про готовність навчати українських пілотів на цих літаках.

Водночас європейські дипломати не виключають, що передача F-16 відбудеться вже восени.

За словами радника міністра оборони Олексія Резнікова Юрія Сака, Нідерланди можуть стати першою країною, яка подарує винищувачі.

Сполучені Штати – країна-виробник F-16, мають власний величезний авіаційний флот. Тим не менш Вашингтон поки розмірковує над можливістю поставок їх Україні.

Раніше у Білому домі заявляли, що Сполучені Штати Америки підтримають спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи буде якийсь із цих літаків відправлений безпосередньо зі США в Україну, ще невідомо. 

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян