Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.96
Готівка
45.60

НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon

Північноатлантичний альянс проведе польоти над деякими країнами ЄС в рамках маневрів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З 14 жовтня НАТО розпочинає щорічні тренування Steadfast Noon. Понад 60 літаків братимуть участь у відпрацюванні ядерних сценаріїв для забезпечення оборони країн альянсу.

Як заявляють у блоці, у 2024 році програма Steadfast Noon передбачає польоти в основному над приймаючими навчання країнами – Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі над Данією, Великою Британією та Північним морем.

У них братимуть участь пілоти на літаках різних типів, у тому числі реактивних з ядерними боєголовками, бомбардувальниках, винищувачів супроводу, літаках-заправниках та літаках, здатних вести розвідку з радіоелектронною боротьбою.

Крім того, 2024 року вперше винищувачі F-35A з Нідерландів були оголошені готовими до виконання ядерних завдань. Навчання Steadfast Noon триватимуть два тижні, в них беруть участь винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, але не задіяна бойова зброя, заявили урядовці Північноатлантичного альянсу.

"Ядерне стримування – наріжний камінь безпеки союзників", – заявив генсек НАТО Марк Рютте.

Нагадаємо, 7 жовтня в Литві почалися міжнародні військові маневри "Залізний вовк – 2024-ІІ", в яких беруть участь військові країн блоку. Триватимуть вони до 17 жовтня.

Читайте також:
Рютте: Новий штаб НАТО для допомоги Україні матиме значення для ЗСУ на полі бою
Винищувачі F-35A та бомбардувальники B-52: Стартують щорічні ядерні навчання НАТО
Україна стала більш гнучкою у питанні завершення війни: Зеленський може пом'якшити позицію
У Литві стартували міжнародні військові навчання за участю країн НАТО