Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Майже 80% українців не переїхали б до США чи ЄС, навіть якби отримали громадянство, – опитування

У вересні 2024 року відсоток 18–29 річних українців, які хотіли б переїхати за кордон, зріс до 26%
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

79% українців не готові переїхати до Сполучених Штатів Америки чи Європейського Союзу, навіть якби отримали громадянство цих країн. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Згідно з результатами дослідження готовність наших громадян переїхати за кордон порівняно з вереснем 2022 року зросла до 19%, проте лишається нижчою, ніж у 2020 році. 

До того ж більшість українців (79%) стверджують, що навіть у разі отримання громадянства США чи країн ЄС, вони б все одно залишилися в Україні.

"Відтік населення, особливо молодих українців, є хронічною українською проблемою за всі роки незалежності, яка особливо загострилася після повномасштабного вторгнення", – прокоментував виконавчий директор КМІС Антон Грушецький. 

Крім того, у вересні цього року відсоток 18–29-річних українців, які хотіли б переїхати за кордон, зріс до 26%, порівняно із вереснем дворічної давнини. Втім, 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні.

А подібний тренд характерний і для 30–44-річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України, кажуть дослідники. Опитування показує й те, що переважна більшість чоловіків 25–55 років (70%) не хотіли б переїжджати з України, 27%, навпаки, хочуть. Серед жінок у віці 25–55 років 80% не хотіли б переїжджати з України, хотіли б – 18%.

"Поширений у медіа образ молодого чоловіка, який перепливає Тису, чи молодої жінки, яка їде жити кращим життям в Європу, не є репрезентативним для чоловіків і жінок України. Безумовно, проблеми існують, але українці зберігають віру в Україну, в краще та демонструють готовність лишатися і працювати на досягнення омріяного майбутнього", – резюмував Грушецький.

Додамо, за даними опитування Міжнародного республіканського інституту (станом на червень 2024 року, – ред.), майже половина респондентів у разі воєнного загострення готові залишитись там, де зараз проживають. Приміром, у разі повторного наступу у Києві планують залишитися 56% містян, а виїхати за кордон – 6%. 

Читайте також:
На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян
Концерти, ходи та національна кухня: Як українці святкують День Незалежності за кордоном?
Українці, які постраждали через війну, зможуть розраховувати на компенсацію із заморожених активів РФ
У підвалах Торецька досі проживають близько трьох тисяч людей