Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Київський університет Шевченка без торгів замовив яйця дорожче, ніж вони коштують в магазинах

За одне яйце заклад платив 4,20, у той час як в магазинах вони коштують 4,09 гривні
Джерело: відкриті джерела

Київський національний університет імені Тараса Шевченка без торгів підписав договір із ТОВ "Золото садів 2021" стосовно закупівлі яєць вартістю 167 тис. гривень. Сталося це 30 липня. Про це пишуть "Наші гроші".

Зазначається, що у серпні за київськими адресами замовника протягом доби після його заявки поставлять 42 тис. курячих яєць вищого ґатунку по 4,20 гривні за штуку. Їхній виробник не оприлюднений. А це дорожче від роздрібних цін фасованих яєць вищого сорту в магазинах. Наприклад, на сайті "Сільпо" такі яйця "Квочка" коштують 4,09 гривні, а "Ясенсвіт" – 4,10 гривні за штуку.

Для порівняння журналісти наводять приклад "Київського міського клінічного онкологічного центру". Він замовив яйця по 3,50 гривні за штуку, а військова частина 3018 Нацгвардії – по 3,48 гривні за штуку, що на 17% дешевше. А Національний науковий центр радіаційної медицини, гематології та онкології НАМНУ, розташований у Києві, взагалі законтрактувався по 3,30 гривні за штуку, що на 21% дешевше.

В самому КНУ заявили, що провели закупівлю без торгів "через нагальну потребу у зв’язку з об’єктивними обставинами, які унеможливлюють дотримання строків для відкритих торгів або електронного каталогу". Нагальність пояснили договором від 18 червня 2024 року між університетом і "Державним оператором тилу". Згідно з ним Міноборони оплачує харчування студентів, що проходять військову кафедру в КНУ. За цим договором обсяги послуг забезпечення комплектами продуктів визначає отримувач послуг (командир військової частини, установи, закладу або визначена ним посадова особа) шляхом подачі виконавцю заявки.

Така заявка подається ним за 15 діб до початку періоду постачання у форматі .xml на електронну пошту виконавця на відповідний період 28 днів із розбивкою періоду поставки – сім днів. Відповідно, Центр харчування №2 університету формує подання на постачання харчових продуктів кожного місяця на наступний місяць. Тому університет вирішив, що неможливо дотриматися строків відкритих торгів або електронного каталогу, "враховуючи обмежений час у зв’язку із наданням розкладки продуктів не пізніше ніж за 15 днів до початку періоду надання послуг та дійсність такої розкладки тільки на 28 днів".

До того ж у цьому договорі яйця вказані по 4,80 гривні за штуку. При цьому "Держоператор тилу" у серпні за результатами конкурентних торгів замовив постачання харчів для інших військових частин у Києві. Яйця у контракті з фірмою "Контракт продрезерв 5" були по 3,10 гривні за штуку. Що на чверть дешевше від контракту університету ім. Шевченка, який було укладено без торгів.

Раніше

"Наші гроші" в січні 2024 року вже повідомляли про завищення цін на продукти у прайсі, який університет виставляє Міністерству оборони на харчування своїх курсантів. Також журналісти видання "Слідство.інфо" запідозрили ректора КНУ ім. Шевченка Володимира Бугрова в тому, що він придбав елітну квартиру в київському ЖК White Lines ціною близько 200 тис. доларів, на яку "схоже, не мав грошей".

Після того випускник університету ініціював петицію з закликом до голови держави Володимира Зеленського внести проєкт змін до законодавства для розірвання контракту з керівниками закладів вищої освіти "за розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку в умовах воєнного часу". Бугров закликав видалити петицію, бо вона, мовляв, порушує його конституційні права. Але петиція набрала необхідну кількість голосів.

Читайте також:
У Києві на АЗС застрелили чоловіка
Уперше в тендерах "Коаліції дронів" братимуть участь українські компанії
Російський "кріт", який шпигував на оборонному заводі в Києві, отримав 15 років тюрми
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську