Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Кабмін змінив порядок мобілізації військовозобов'язаних, які доглядають за хворими родичами

Переглянуто документи, які підтверджують право на відстрочку для осіб, які утримують або постійно доглядають за рідними та близькими
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України змінив надання відстрочки від мобілізації тим, хто доглядає за хворими родичами. Серед таких є розмежування тих, хто повинен у заяві про надання відстрочки вказувати дані про інших родичів, і тих, хто ні, зазначено в зміні до постанови уряду №930.

Так, цим порядком регулюються питання відстрочки, перевірки підстав для неї, визначається перелік документів для отримання відстрочки, затверджується форма акта про встановлення факту здійснення догляду.

Що це за зміни?

Зокрема переглянуто документи, які підтверджують право на відстрочку для осіб, які утримують або постійно доглядають за рідними та близькими. Відтепер ці дві категорії людей та пакети документів, що підтверджують факт утримання або догляду, розмежовано.

Крім цього:

  • військовозобов'язаним, які доглядають за хворою дружиною / чоловіком, дитиною або батьками, більше не потрібно вказувати у заяві до ТЦК інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї. А якщо у батьків І чи ІІ група інвалідності, то взагалі не потрібно встановлювати факт догляду;
  • військовозобов'язаним, які мають батьків з інвалідністю І або ІІ групи, більше не потрібно доводити факт догляду;
  • у разі догляду за батьками дружини за особами з інвалідністю третього ступеня споріднення необхідні довідки про те, що інші особи не можуть здійснювати такий догляд;
  • для оформлення Акту про встановлення факту постійного догляду військовозобов'язаному більше не потрібно відвідувати ТЦК та СП, слід просто звернутись до органів місцевого самоврядування. Заяву мають розглянути протягом 10 календарних змін.

Також внесені зміни до Акту про встановлення факту постійного догляду. Зокрема, вилучена вимога про оформлення акту встановлення факту здійснення догляду для тих осіб, які вже отримують надбавку або компенсацію за догляд. Для них достатньо пред'явити відповідні документи ТЦК та СП.

Новини за темою: Щоб уникнути призову, близько 800 тис. українських чоловіків пішли в "підпілля", – нардеп

Нагадаємо, всі військовозобов'язані чоловіки, які набули статусу інваліда після 24 лютого 2022 року, мають повторно пройти ВЛК, щоб підтвердити свій діагноз і оформити відстрочку від служби.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції