Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Експрезидент Косова наступного тижня постане перед Гаазьким судом

Йому висунуто звинувачення за 10 пунктами у воєнних злочинах і злочинах проти людяності
Джерело: Reuters

Колишній президент Косова Хашим Тачі вже в понеділок, 3 квітня, постане перед судом у Гаазі. Йому висунуто звинувачення у воєнних злочинах під час війни із Сербією в 1998–1999 роках. Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, у листопаді 2020 року спецсуд Косова в Гаазі висунув Тачі обвинувачення за 10 пунктами у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, включно з переслідуваннями, убивствами, катуваннями і насильницькими зникненнями людей під час війни.

Тачі незабаром після цього подав у відставку з посади президента і був переведений під варту в Гаагу. Трьом його найближчим соратникам, включно з двома колишніми спікерами парламенту, висунуто ті самі обвинувачення, що й колишнім бойовикам Визвольної армії Косова (ВАК).

Усіх підозрюваних звинувачують у "спільному злочинному підприємстві... яке здійснювало широкомасштабні або систематичні напади" на сербську цивільну меншину в Косові, а також на косовських албанців – супротивників ВАК. При цьому фігуранти заперечують звинувачення.

Коли бойові дії стихли і сербські війська під бомбардуваннями НАТО покинули Косово, Тачі пішов у політику. Коли Косово проголосило незалежність 2008 року, він був прем'єр-міністром, а 2016 року став президентом.

Що кажуть у суді?

Спеціальний суд щодо Косова вважає Тачі відповідальним майже за 100 вбивств мирних жителів під час війни 1998–1999 років. Після оголошення звинувачень у листопаді 2020 року він подав у відставку і добровільно здався суду.

Раніше палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

При цьому головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан наголосив, що Путін може постати перед судом за злочини, скоєні під час війни Росії в Україні, попри аргументи Кремля про те, що на країну не поширюються рішення Міжнародного кримінального суду.

Читайте також:
Від початку великої війни українці виграли 397 судів щодо відшкодування збитків Росією
Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт двох російських командувачів – дальньої авіації та флоту
Україна погодилася на зміну формату трибуналу над Росією, – ЗМІ
Байден наказав передати докази воєнних злочинів РФ в Україні суду в Гаазі