Втрати росіян: 6 6 0 4 7 0 (+1250)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Директор одного з благодійних фондів та військовослужбовець нелегально переправляли за кордон військовозобов'язаних

Підозрюваним загрожує до дев’яти років в'язниці
Військовослужбовця затримали під час отримання частини оплати у сумі 8,5 тис. доларів від ухилянта
Джерело: ДБР

Військовослужбовець та директор одного з благодійних фондів, які за гроші переправляли за кордон військовозобов’язаних чоловіків під виглядом волонтерів, отримали підозри. Про це інформує пресслужба Державного бюро розслідувань.

"Директор благодійного фонду оформив та видав "клієнту" волонтерське посвідчення для перетину державного кордону. Спочатку ціна "послуги" складала 6 тис. доларів, потім ділки захотіли від чоловіка вже 12 тис. доларів", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 5 липня у Києві працівники Бюро затримали військовослужбовця під час отримання частини оплати у сумі 8,5 тис. доларів від ухилянта.

В організаторів оборудки під час обшуків вилучили мобільні телефони, документи, що можуть свідчити про вчинення злочину, а також майже 20 тис. доларів та 4 тисячі євро.

Їм повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України). Підозрюваним загрожує до дев’яти років в'язниці.

Військовослужбовцю вже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у сумі 181 тис. гривень.

Спроби незаконно виїхати з України

В Україні дедалі частіше фіксують випадки, коли чоловіки, прагнучи уникнути військової служби, вигадують варіанти та способи перетину державного кордону.

Наприклад, нещодавно на Одещині викрили угруповання, куди входив і правоохоронець, яке організувало масштабну схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Організував такий "бізнес" місцевий – він підшукував чоловіків, які хочуть незаконно виїхати з України, через соцмережі та домовлявся про оплату. 

А ось на гірських ділянках та у популярних туристичних районах Чернівецької та Івано-Франківської областей прикордонники навіть посилили заходи з охорони кордону.

І пояснили це тим, що багато правопорушників маскуються під туристів і під наміром відвідати Говерлу чи інші туристичні місця намагаються незаконно перетнути кордон. Зокрема, на три залізничні станції – Ворохта, Татарів і Вороненка, де раніше ніколи людям не зустрічалися прикордонники, тепер  щоденно прибуває чимало пасажирських потягів з різних регіонів України.

Також у тренді в Україні є ухилення від мобілізації, перетинаючи прикордонну річку Тису. Станом на початок червня в Україні офіційно відомо про понад 30 смертей внаслідок незаконного перетину кордону.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід