Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Ходили по тілу й били кийками: Чотирьох службовців виправної колонії на Полтавщині підозрюють у системному катуванні в'язнів

Серед іншого – задокументовано факт завдання понад 200 ударів одному із засуджених
Затримання в колонії
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

Правоохоронці повідомили про підозру чотирьом службовим особам Державної установи "Божківська виправна колонія (№16)", що на Полтавщині, в системному катуванні в’язнів. І жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії, зазначають у пресслужбі ДБР.

За даними слідчих, новоприбулим погрожували поселенням серед "відторгнутих загалом" в’язнів та били доти, поки не ламали волю. Також примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

"Зокрема, з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу, знімаючи вказаний процес на відеокамеру. У разі відмови до нього застосовували тортури: били руками, ногами, гумовими кийками, палицями у різні частини тіла, викручували руки тощо. Також ходили по тілу в’язнів, яке тримали в лежачому положенні на мокрій поверхні", – йдеться у повідомленні.

Задокументовано факт катування у лютому 2022 року засудженого упродовж майже однієї години. Серед іншого – й завдання понад 200 ударів одному із засуджених.

Крім того, є відеофайли, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів цієї колонії. Експертиза відео підтвердила його справжність, відео долучили до матеріалів провадження як один з доказів протиправних дій працівників виправної установи.

У матеріалах є й інші факти катувань у цій та інших виправних установах. Також встановлюють докази щодо причетності інших службових осіб колонії, в тому числі керівного складу.

Разом з тим слідчі перевіряють інформацію навіть про факти смерті від побоїв. Загалом призначили 10 експертиз.

"Також проводять слідчі дії в офісі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань ДКВС та у керівника цієї установи. Крім інформації про можливу організацію системи поборів та знущань у підпорядкованих закладах виконання кримінальних покарань перевіряють і підстави отримання ним у приватну власність майна, яке значно перевищує офіційні доходи. Йдеться про численні квартири, офісні приміщення та елітні автомобілі", – додали в пресслужбі Офісу генерального прокурора України.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

А процес виявлення осіб, які стали жертвами службових осіб колонії, триває.

Новини за темою: Смерть на волі чи за ґратами: Чи звільняють в Україні довічно ув'язнених, які тяжко хворіють?

До речі, ми повідомляли, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. Приміром, на початку повномасштабної війни Міністерство юстиції отримало понад тисячу заяв від засуджених, які хотіли воювати.

Читайте також:
Торгували дітьми під виглядом сурогатного материнства: Зловмисники невдовзі постануть перед судом
Понад 14 тисяч цивільних українців утримує РФ у своїх тюрмах
У Києві неподалік промзони злочинець пограбував жінку, а потім її зґвалтував
Дискредитували Сили оборони: На Полтавщині й Закарпатті ліквідували дві ботоферми, які працювали на російські спецслужби