Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Понад 14 тисяч цивільних українців утримує РФ у своїх тюрмах

Ув'язнені, яким вдалося повернутися в Україну, мають серйозні травми, зокрема переломи кісток і струс мозку
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

РФ утримує у своїх в'язницях понад 14 тисяч цивільних громадян України. Правозахисники називають викрадення та захоплення цивільних однією з найгостріших проблем війни, заявили в Міжнародному товаристві з прав людини, пише DW.

Організація зазначає, що ув'язнені, яким вдалося повернутися в Україну, мають серйозні травми, зокрема переломи кісток і струс мозку. Крім того, є фізичне, сексуальне і психологічне насильство.

"Викрадення та захоплення цивільних є однією з найгостріших проблем війни Росії проти України", – кажуть правозахисники.

І наводять приклад Олени Ягупової, яка потрапила до російського ув'язнення з окупованої частини Запорізької області. Українка розповіла, що в таборі її ґвалтували й піддавали тортурам. Жінка назвала це пеклом. А ще закликала міжнародну спільноту домагатися звільнення українських цивільних з ув'язнення у РФ. Ягупова акцентувала, що врятувати потрібно "тисячі людей".

А ось Олександр Тарасов із Херсона розповів, що був у російській в'язниці рік, де його катували електрошокером.

Водночас правозахисники Міжнародного товариства з прав людини говорять, що намагаються звільнити з Росії понад 60 людей. Заради цього організація співпрацює з українським товариством "Цивільні в полоні".

"Просимо німецьких політиків допомогти нам у створенні механізму для повернення наших чоловіків і батьків", – пояснила членкіня правління цього товариства Олена Цигіпа, чоловік якої, журналіст, ув'язнений в Росії за "шпигунство".

Новини за темою: У російському СІЗО помер військовополонений з "Азову" Олександр Іщенко. Оновлено

Слід зазначити, влітку уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що Росія незаконно утримує понад 14 тисяч цивільних громадян України. За його словами, повертати в Україну цивільних найскладніше, адже, на відміну від військовополонених, йдеться не про обмін, а саме про повернення.

А понад 95% українських військовослужбовців зазнали катувань з боку росіян під час перебування в неволі РФ. Про це повідомляла керівниця Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Даніель Белль.

Читайте також:
ЗСУ підтвердили ураження нафтобази у Воронезькій області РФ
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту: Окупанти розстріляли 16 воїнів на Покровському напрямку
Поїхали на відпочинок: У Греції потонули дві українки