Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Україна відреагувала на пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН

Міністерство закордонних справ України виключило будь-які компроміси у питанні приналежності Криму

МЗС України. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Територіальна цілісність України ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів. Крим – це Україна. Крапка. Про це заявили в Міністерстві закордонних справ України у відповідь на пропозицію глави МЗС Польщі Радослава Сікорського передати Крим під мандат Організації Об'єднаних Націй, щоб через 20 років провести там "чесний референдум".

"На боці України наші Сили оборони, партнери, Статут ООН та міжнародне право. Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки. Її повноцінне відновлення можливе лише після повної деокупації всієї території України, включно з українським півостровом", – йдеться в повідомленні.

У зовнішньо-політичному відомстві наголосили, що очікують подальшої рішучої підтримки партнерів, щоб примусити Росію повернутися до поваги до міжнародного права і Статуту Організації Об'єднаних Націй, вивести свої війська та озброєння з усієї суверенної території України та відновити її територіальну цілісність, а також притягнути Росію до відповідальності за її агресію проти України і за всі скоєні злочини.

"Всі зусилля мають бути спрямовані на те, щоб швидше досягти цих цілей, а не задовольняти у той чи інший спосіб апетити Кремля за рахунок інтересів України і міжнародного права. Президент України у рамках Формули миру запропонував чітке бачення досягнення всеохоплюючого, справедливого та тривкого миру для України та світу. Запрошуємо всіх, хто поважає міжнародне право та Статут ООН, доєднатися до зусиль зі впровадження Формули миру як єдиного шляху до відновлення справедливого та сталого миру в Європі", – додали у МЗС.

Передісторія

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що анексований РФ Крим можна передати під мандат Організації Об'єднаних Націй та підготувати до "чесного референдуму".

Він наголосив, що півострів є символічно важливим для президента-диктатора Володимира Путіна, а також стратегічно важливим для України. Зі слів Сікорського, Київ та Москва не зможуть домовитися про мир без демілітаризації Криму. Втім, вважає глава МЗС, рішення можна було б знайти, якщо обидві країни цього захочуть.

Читайте також:
Передати під мандат ООН і відкласти на 20 років. У Польщі зробили заяву щодо Криму
Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком