Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Чоловіків з посвідкою на постійне проживання в інших країнах не випускають з України

Раніше такі громадяни могли перетинати державний кордон в обидва боки
Джерело: відкриті джерела

Посольство США повідомило, що виїзд чоловіків-українців віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство, з України заборонений.

Зазначається, що від початку червня Україна нібито заборонила військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років з подвійним громадянством, які постійно проживають за кордоном, виїжджати з країни.

"Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов’язки громадян України. Відповідно до воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну", – йдеться в заяві.

У посольстві додають, що, мовляв, раніше громадяни вказаної групи могли в'їжджати в Україну і потім виїжджати з неї, якщо вони скасували реєстрацію свого місця проживання в Україні та зареєстрували своє місце проживання у Сполучених Штатах Америки.

"За нашою інформацією, цей виняток було скасовано з 1 червня", – додали в посольстві США.

Що кажуть в ДПСУ

"Раніше ми справді пропускали осіб, які мали відмітки у своїх паспортних документах про вибуття на постійне місце проживання, на взяття на постійний консульський облік за межами України", – сказав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, у законі "Про військовий обов'язок і військову службу" визначено, що такі громадяни України виключені з переліку осіб, які підлягають зняттю з військового обліку, і натомість відповідною постановою уряду їх зобов'язують стати на військовий облік.

Водночас речник Державної прикордонної служби України в коментарі "РБК-Україна" назвав формулювання, що шириться на різних ресурсах про те, що "українців із подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни", м'яко кажучи, некоректним.

"Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено подвійне громадянство. Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, вони в першу чергу розглядаються виключно як громадяни України й на них поширюються права та обов’язки громадян України", – заявив Демченко.

Він пояснив, що такі норми діяли і раніше.

"І до прикладу, на кордоні прикордонники неодноразово виявляли громадян нашої країни, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців. Такі громадяни завжди притягуються до визначеної законодавством відповідальності", – зауважив Демченко.

Водночас, за його словами, не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

Взимку цього року Демченко розповідав, що найбільше спроб незаконно перетнути кордон все ж таки фіксувалися в перші місяці повномасштабного вторгнення з введенням воєнного стану. Тоді за добу прикордонники могли затримувати і 80, і 90 осіб, які мандрували за межі України, вибираючи собі незаконні напрямки. Зараз таких випадків, звісно, менше, тому і статистика у 2023 році менша, йшла тенденція до зменшення, але, на жаль, це продовжується.

Читайте також:
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини
Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами
Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків