Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Через схему "дропів" Нацбанк пропускає за рік близько 200 млрд гривень

Такий хід справ, вважає нардеп Железняк, може спричинити втрати податків більше ніж на 50 млрд гривень

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Один "дроп", за даними Національного банку України, пропускає за рік через себе 2–2,5 млн гривень. А щорічно через таку схему проходить мінімум 200 млрд гривень, зазначив перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк під час засідання ТСК по "дропах".

"Навіть по 80 тис. "дропів", які виявив Нацбанк, – це вже десь близько 200 млрд гривень проходить через "дропів" у рік, за дуже консервативними оцінками. Це тільки "дропи" за двома великими банками", – повідомив Ярослав Железняк.

Нардеп додав, що особливо активно розвиватися схема стала після закриття схеми "міскодінгу" у 2023 році. І такий хід справ, вважає народний обранець, може спричинити втрати податків більше ніж на 50 млрд гривень.

"Часто люди несвідомо стають учасниками такого злочину. Але є і такі, які ходять від банку до банку, щоб відкрити свої рахунки, які потім продають злочинцям", – навів приклад політик.

Водночас він зауважив, що одна така картка живе пару місяців до блокування. Однак часто злочинці все ж таки встигають відкрити ще чимало карток. Зазвичай "дропи" ховаються за маскою псевдоволонтерів.

І для боротьби з цим явищем нардеп запропонував кілька рішень. Серед яких:

  • реєстр рахунків, що дає можливість бачити "скомпрометовані" рахунки та фізичних осіб;
  • посилення вимог банків до фінмоніторингу та обмеження обороту без підтвердження доходів;
  • обмеження вихідних обсягів р2р та кількості р2р (що збільшить вартість обслуговування схеми п'ять-вісім разів).

Крім того, Железняк сказав, що нині триває консультація з волонтерською спільнотою, обмеження залучення нових клієнтів для тих, хто не забезпечує контроль. А також – запровадження технічних засобів моніторингу використання карток у системі "дропів".

Хто такі"дропи"?

"Дропи" (від англ. "to drop" – кидати), або "грошові мули" – це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських реквізитів: до карток/рахунків, включно з пін-кодами й доступом до інтернет-банкінгу.

Є й ті, хто свідомо продає свої реквізити та доступи. І ті, хто діє під впливом введення в оману та соціальну інженерію.

Винагороду "дропи" отримують залежно від того, як саме буде використовуватися їхній банківський рахунок. Приміром, це можуть бути транзакції між рахунками, зняття готівки в банкоматах або ж поповнення рахунка через платіжні термінали тощо.

Новини за темою: Як пересічному громадянину не потрапити на гачок спам-розсилки? Інструктує кіберполіція

До речі, з 11 липня Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та волонтерів. Зокрема, НБУ розширив перелік доступних до купівлі оборонних товарів за кордоном для волонтерів. А також дозволив бізнесу купівлю інвалюти для погашення кредитів, наданих Міжнародними фінансовими організаціями.

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень