Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Через повітряні тривоги втрати держбюджету України становлять 3 млрд гривень на добу, – Гетманцев

Торік збитки від тривог в Україні складали 7 мільярдів гривень на день
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Якщо говорити про податки, то втрати бюджету від зупинки економічної діяльності через повітряні тривоги становлять 3 млрд гривень на добу вимушеного простою. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, торік збитки від тривог в Україні складали 7 млрд гривень на день. Цьогоріч сума може збільшитися.

"Якщо рахувати збитки у прив’язці до ВВП – вони постійно збільшуються. Але тут треба враховувати номінально зростаючий ВВП – за оцінками НБУ, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн грн. Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги умовно становитимуть – 9 млрд грн (у 2022 році – 7 млрд грн)", – зазначив Гетманцев.

Також він пояснив, що такий підхід до розрахунків є приблизним і може змінюватися по регіонах. На приблизність розрахунків впливає й те, що значна частина тривог припадає на нічний час. Однак оцінити орієнтовний масштаб втрат у валовій доданій вартості все ж можна.

"Всі податки по зведеному бюджету (разом з ЄСВ) займають близько третини ВВП (у 2022 році – 34% ВВП). Тому, якщо говорити про податки, то втрати від зупинення економічної діяльності для бюджету складають 3 млрд грн на добу вимушеного простою", – уточнив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Якщо взяти мінімальну сумарну тривалість тривог у дві доби на місяць, втрати зведеного бюджету і Пенсійного фонду можуть сягати 6 млрд грн/місяць, наголосив він.

Гетманцев переконаний, що з урахуванням посилення нашої ППО певне практичне рішення щодо затяжних тривог буде знайдено. Мінімізувати збитки і при цьому убезпечити українців – це те завдання, яке нині вирішується.

Напередодні ми повідомляли, що в Україні не змінюватимуть схему оповіщення населення через зліт МіГ-31. Повітряні сили ЗСУ будуть продовжувати оголошувати небезпеку щодо ударних БПЛА, ракетної атаки і тактичної авіації чи РСЗВ.

Читайте також:
Закупівлі урн для праху загиблих воїнів за завищеними цінами: Ексдиректор київського крематорія зі спільниками відшкодував 200 тис. гривень збитків
На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів
Через війну збитки й втрати українського енергосектору перевищили 56 мільярдів доларів
"Одеська кіностудія" через збитковість може припинити своє існування