Втрати росіян: 6 6 0 4 7 0 (+1250)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Били "Цирконами" та "Кинджалами". РФ використала майже всі види ракет зі свого арсеналу для атаки 8 липня

Водночас ця атака Росії коштувала 200–250 млн доларів

Дитяча лікарня "Охматдит" пошкоджена внаслідок російської ракетної атаки 8 липня 

Джерело: UWN

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що під час сьогоднішньої ранкової атаки ППО збила 30 з 38 ракет різного типу. Аналітики Defense Express проаналізували, що РФ використала майже всі види ракет, які мала у своєму арсеналі, для сьогоднішньої атаки.

Так, цього дня окупанти застосували 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал", 1 гіперзвукову 3М22 "Циркон", 4 балістичні ракети з ОТРК "Іскандер", 14 крилатих ракет морського базування "Калібр", 13 крилатих ракет повітряного базування Х-101, 2 високошвидкісні ракети Х-22 та 3 керовані авіаракети Х-59/Х-69.

"Тобто ворог використав майже всі ракети зі свого арсеналу, окрім крилатих ракет Р-500 до ОТРК "Іскандер" та північнокорейських балістичних ракет", – зазначають експерти.

Як російським ракетам вдалося обійти нашу ППО

Колишній речник Повітряних сил України Юрій Ігнат відзначив, що під час сьогоднішнього удару крилаті ракети летіли на надмалих висотах. Бойова робота по них велася подекуди на висоті до пів сотні метрів. 

Він додав, що путінські війська весь час удосконалюють не лише розвідувальні та ударні БпЛА, а й інші засоби повітряного нападу – крилаті та балістичні ракети. Як наслідок, їх стає важче виявляти та знищувати. Ворожі ракети оснащуються додатковими засобами, зокрема радіолокаційними та тепловими пастками. 

Ця атака Росії коштувала 200–250 млн доларів

Щоб розбити дитячу лікарню і будинки мирних українців, окупанти витратили більше ніж 250 млн доларів. Такі розрахунки наводить Forbes. Вартість збитих ракет видання оцінює у межах від 160 млн до 200 млн доларів.

Нагадаємо, атака на "Охматдит" – це прямий ракетний удар, наголосив президент України і подякував людям, які встигли зняти теракт РФ на відео.

Раніше аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що окупанти намагатимуться пристосуватися до можливостей української системи ППО, щоб навчитися її обходити та завдавати максимальних руйнувань та жертв. У звіті зазначається, що під час обстрілів 1–2 січня українські військові збили більше безпілотників Shahed, порівняно з масштабною атакою 29 грудня, а також багато ракет типу "Кинджал".

Тоді експерти ISW припустили, що сили ППО, ймовірно, адаптувалися до ударного комплексу, який російські війська застосували 29 грудня. Це стало можливим після місяців експериментів РФ та випробувань української протиповітряної оборони із застосуванням різних систем озброєнь, маршрутів завдання ударів та тактик послаблення протиповітряної оборони.

Варто згадати, що 25 березня Росія запустила по Києву ракети "Циркон". Це друге публічно відоме використання росіянами цієї ракети. Ворог запустив по Києву "Циркон", а збити їх вдалось безпосередньо у небі над столицею.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід