Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Багатодітна родина: Як оформити статус та які пільги передбачені?

Родини, які належать до багатодітних та мають відповідно підтверджений статус, можуть розраховувати на певні пільги від держави
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Багатодітні українські родини досить часто стикаються з різними викликами та питаннями, які під час воєнного стану є особливо актуальними. Вони пов'язані здебільшого з фінансами, належними умовами проживання доступом до належної освіти та медичної допомоги. 

В Україні ж статус багатодітних сімей закріплений на законодавчому рівні, а сама держава гарантує для таких сімей низку пільг та допомог. Про це сьогодні і поговоримо.

Насамперед розберемось, що в Україні означає термін "багатодітна сім'я". В Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця пояснюють, що багатодітною сім'єю вважається подружжя, яке перебуває в зареєстрованому шлюбі, разом проживає і спільно виховує трьох та більше дітей. Сюди ж відносяться і особи до 23-річного віку, якщо вони навчаються за денною формою у закладах професійної та вищої освіти.

Як оформити цей статус?

Для підтвердження статусу багатодітної сімʼї або дитини з багатодітної сім'ї потрібно зробити відповідне посвідчення.  Аби отримати його, необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання й надати відповідні документи. Подати пакет документів можна особисто або відправити поштою (рекомендованим листом) або електронною поштою. 

Які документи необхідно надати для отримання послуги:

  • Заява одного з батьків для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї
  • Фотокартка
  • Документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу)
  • Копія свідоцтва про народження дитини
  • Копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі)
  • Копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта
  • Копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах

Додамо, що відомості щодо навчання осіб віком від 18 до 23 років за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, щодо народження дітей та шлюб батьків передаються до Мінсоцполітики шляхом автоматизованого обміну електронними даними між інформаційними ресурсами.

У разі відсутності необхідної інформації у реєстрах та базах даних заявнику протягом двох робочих днів надсилається повідомлення (у тому числі в електронній формі – за його бажанням) з переліком документів, які необхідно подати у паперовій формі структурному підрозділу / виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень, та зазначенням причини неотримання такої інформації на запит.

Що держава гарантує?

Загалом для багатодітних сімей передбачені такі пільги:

  1. 50% знижка плати за користування житлом (квартирна плата)
  2. 50% знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб.

Для дітей із багатодітних сімей передбачені такі пільги:

  • безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів та щорічне медичне обстеження
  • безоплатний проїзд різними видами транспорту незалежно від відстані та місця проживання (крім таксі)
  • безоплатне оздоровлення та відпочинок.

До того ж багатодітна родина може розраховувати на щомісячну грошову допомогу від держави. Її починають виплачувати з місяця, коли один із батьків подав заяву та необхідні документи. У 2024 році сума виплат становить 2100 гривень на місяць.

Цікавий факт

В селі Глинне Рівненської області проживає 271 багатодітна родина. Щороку тут з'являється на світ понад 100 маленьких українців. Це рекорд з народжуваності не лише в Україні, а й у Європі. У Глинному кожна дитина має братика чи сестричку, адже в селі – жодної пари лише з одним дитям. 

Читайте також:
На Хмельниччині жорстоко побили 15-річного студента. Омбудсман Лубінець відреагував
На Харківщині чоловік два роки ґвалтував малолітніх доньок
Понад 1700 дітей в Україні числяться в Реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
Виховательці зі Львівщини, яка била дітей і називала "скотинякою", оголосили підозру