Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Африкою шириться смертельний вірус Марбург: За прогнозами ВООЗ, він невдовзі сколихне світ

На цей момент не існує доступного лікування або вакцини від цього вірусу
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Руанді (Африка) зафіксували спалах смертельного вірусу Марбург. Від нього вже загинули дев'ятеро людей. Про це пише Bloomberg.

Серед симптомів:

  • лихоманка;
  • кашель;
  • біль у тілі;
  • втома;
  • втрата свідомості;
  • головний біль;
  • нежить;
  • блювання;
  • діарея.

У багатьох пацієнтів наприкінці першого тижня до перелічених проявів інфікування приєднується сильна кровотеча. Зокрема у важких випадках може йти кров із носа, ясен та очей.

Що відомо про Марбург?

Видання зазначає, що захворювання було вперше виявлено майже шість десятиліть тому, коли спалахи сталися одночасно у лабораторіях у Марбурзі та Франкфурті в Німеччині, а також у столиці Сербії Белграді. Інші недавні спалахи сталися в Уганді, Гані та Танзанії.

Як він поширюється?

Марбург є дуже вірулентним захворюванням, яке може спричинити геморагічні лихоманки та клінічно подібне до захворювань, викликаних Еболою. Люди спочатку заражаються вірусом Марбург під час тісного контакту з кажанами, які можуть переносити вірус і часто зустрічаються в шахтах або печерах.

Вірус Марбурга поширюється між людьми через прямий контакт (через пошкоджену шкіру або слизові оболонки) з кров’ю, виділеннями, органами чи іншими рідинами організму інфікованих людей, а також із поверхнями та матеріалами (наприклад, постільною білизною, одягом), забрудненими рідинами. 

Коли вірус проявляється?

Інкубаційний період коливається від двох до 21 дня. Захворювання, спричинене вірусом Марбург, починається раптово з високої температури, сильного головного болю та сильного нездужання. На третій день може початися сильна водяниста діарея, біль і спазми в животі, нудота і блювота. Хоча не всі випадки супроводжуються геморагічними ознаками, серйозні геморагічні прояви можуть з’явитися протягом п’яти-семи днів від появи симптомів, а летальні випадки зазвичай мають певну форму кровотечі, часто з кількох ділянок. У летальних випадках смерть найчастіше настає через вісім-дев’ять днів після появи симптомів, зазвичай їй передує сильна втрата крові та шок.

На цей час не існує доступного лікування або вакцини. Деякі вакцини-кандидати наразі розробляються.

Епідемія

У ВООЗ зазначають, що раніше повідомлялося про декілька спалахів Марбурга у сусідніх з Руандою країнах, включаючи Демократичну Республіку Конго, Уганду та Об’єднану Республіку Танзанія. Останні спалахи були зареєстровані в Екваторіальній Гвінеї та Об’єднаній Республіці Танзанія в період з лютого по червень 2023 року. Серед інших країн, які раніше заявляли про спалахи MVD в Африканському регіоні, були Ангола, Гана, Гвінея, Кенія та Південна Африка.

"Випадки були зареєстровані в районах, розташованих на кордоні з Демократичною Республікою Конго, Об’єднаною Республікою Танзанія та Угандою. Подальший ризик міжнародного поширення також високий, оскільки підтверджені випадки були зареєстровані в столиці з міжнародним аеропортом і мережами доріг до кількох міст Східної Африки", – йдеться в публікації.

Тому існує ризик поширення спалаху на сусідні країни.

Читайте також:
В Індії зафіксовано другий випадок смерті від вірусу Nipah, владі довелося запроваджувати карантин, – ЗМІ
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини
У столиці серед учнів зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції