Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Ізраїль з’ясовує, що таке демократія: Чи прогнеться Нетаньягу після найбільших в історії протестів

Ізраїль палає. Протести, каталізатором яких стала судова реформа уряду Беньяміна Нетаньягу, досягли апогею минулої ночі – по всій країні на вулиці вийшли до 700 тисяч людей, і це найбільша акція в історії країни. У кількох містах були сутички з поліцією. Протестувальники обіцяють Нетаньягу "тиждень паралічу". І, схоже, вони можуть досягти локальних успіхів. Але ця криза, одна з найбільших в історії Ізраїлю, має глибоке коріння і стрімко посилює розкол у суспільстві
Джерело: Haaretz

Чому протестує Ізраїль?

Безпосередня причина – судова реформа, яку намагається реалізувати уряд Беньяміна Нетаньяху. Опозиція і частина суспільства вважають, що Нетаньягу хоче ліквідувати систему стримування і противаги між гілками влади, що можна розцінювати як спробу державного перевороту. Уряд же переконує, що Верховний суд зловживає своїми правами, і ця система не повною мірою відповідає демократичним засадам, оскільки виборці голосують за партії, а суд обирають юристи та самі судді.

В Ізраїлі фактично є лише дві гілки влади – судова і законодавча. Уряд формується з депутатів Кнесету, тож одні й ті ж самі люди виконують функції і законодавчої, і виконавчої влади. Противагою є Верховний суд, який також виступає в ролі Верховного суду справедливості. Він користується широкими повноваженнями стосовно виконавчої, законодавчої та судової систем і сприймається в Ізраїлі як інструмент захисту громадян перед владою. Наприклад, може скасовувати прийняті Кнесетом закони, які не відповідають Основному Закону.

Новини за темою: Сергій Ауслендер: Оборонне співробітництво України та Ізраїлю – це айсберг, і ми бачимо лише маленьку вершину, а цікаві речі сховані під водою

Автори та прихильники реформи наполягають: Верховний суд країни має бути обмежений у повноваженнях, бо він ними, на думку його критиків, зловживає, втручаючись у політичні, а не в юридичні аспекти законотворчої діяльності. Щоб усунути цей перекіс, міністр юстиції Ярів Левін запропонував реформу, суть якої звелася до того, щоб посилити вплив Кнесету на Верховний суд. Пропонується змінити пропорції у комісії, яка обирає суддів, на користь Кнесету, обмежити право суду скасовувати прийняті закони, а також надати парламенту можливість скасовувати рішення суду простою більшістю. На думку протестувальників, це означатиме втрату незалежності суду та знищення наявної в державі системи ліберальної демократії.

Лютневе опитування Ізраїльського інституту демократії показало, що 43% опитаних вважають реформу поганою, а 31% – хорошою.

Глибші причини протестів криються у неоднозначності персони самого Нетаньягу та розколі суспільства Ізраїлю. "Майже 22 роки живу в Ізраїлі. Всяке пам'ятаю. Але те, що відбувається зараз, – це, можливо, найглибший розкол в ізраїльському суспільстві за всю історію", – пише журналіст Роман Янушевський.

Нетаньягу вже вшосте за час своєї політичної кар'єри став прем'єр-міністром у грудні минулого року. Він вважає, що мета маніфестантів і всіх незадоволених його правлінням – усунути його від влади. Багато хто з демонстрантів дійсно висуває вимоги відставки Нетаньягу. У провладних публікаціях можна прочитати і про "руку Держдепу" у протестах. Своєю чергою численні противники Нетаньягу давно звинувачують його в диктаторських замашках і бажанні назавжди зробити державу авторитарною, відверто правою і підкреслено релігійною. Наразі проти Нетаньягу порушено три кримінальні справи про корупцію, однак сам він заперечує будь-яку провину.

Haaretz

"Зараз Нетаньягу розв'язав цю кампанію, тому що вона дає йому можливість торгу, щоб вийти з-під суду, який ведеться проти нього самого. Він показує, що у суду все може бути дуже погано, якщо у нього самого все теж може бути дуже погано. Суд там важкий, звинувачення важкі, закінчитися вони можуть для нього в'язницею, тому що це, заявляю, корупція у чистому вигляді. Відповідно, нинішній кошмар – це для нього створення базових умов для переговорів: "Дайте мені спокій, інакше буде гірше"", – вважає політолог і журналіст Еміль Шлеймович.

42% ізраїльтян вважають, що країна поділена на лівих і правих, які мало не ворогують між собою. На думку Шлеймовича, Нетаньягу цілеспрямовано роками просував наратив про те, що будь-який ворог Бібі – це лівак, негідник, який хоче зрадити і продати Державу Ізраїль. "Люди, які цим займалися, використовували у своїх цілях серйозну психологічну травму багатьох ізраїльтян від важких терактів, від інтифад. І зараз будь-яка людина, яка виступає проти судової реформи, моментально представляється всім іншим як "продажний лівак" – і відповідно, на неї починає накидатися пропагандистська зграя", – зазначає Шлеймович.

Що сталося в неділю?

Нова хвиля протестів спалахнула ввечері 26 березня після рішення Нетаньягу звільнити Йоава Галланта з посади міністра оборони. Той закликав уряд зупинити судову реформу через її несприйняття у суспільстві. Галлант впевнений, що суперечки навколо реформи судової системи породили розкол у суспільстві та в Армії оборони Ізраїлю. Такий стан справ загрожує національній безпеці.

Ввечері Нетаньягу викликав Галланта і заявив, що втратив до нього довіру. У ЗМІ звинуватили міністра у слабкій реакції на збільшення кількості військових резервістів та відмовників, які відмовилися від несення служби.

Видання Haaretz написало про це рішення так: "Нетаньягу звільнив одного з небагатьох компетентних і серйозних міністрів у своєму Кабінеті і першого, хто закликав призупинити план судової реформи, яка роздирає країну".

Це розлютило противників Нетаньягу, вони миттєво скооперувалися і вийшли на вулиці. Розмахуючи ізраїльськими прапорами, протестувальники перекрили головну автомагістраль у Тель-Авіві і запалювали шини. А біля резиденції прем'єр-міністра в Єрусалимі поліцейські поливали їх із водометів.

Haaretz

Демонстрантам вдалося прорвати поліцейську огорожу та підійти до будинку глави уряду на 20 метрів. У хід пішли пляшки та каміння, у сутичках постраждали щонайменше троє поліцейських. Люди пройшли до Кнесету та канцелярії прем'єр-міністра, де вони закликали Нетаньягу піти у відставку. Найчисленніші мітинги були у Тель-Авіві, Єрусалимі, Хайфі та Беер-Шеві.

Цього тижня профспілки та протестувальники обіцяють уряду влаштувати "тиждень паралічу". Голова Федерації праці Ізраїлю – найбільшої асоціації країни, що представляє більшість її профспілкових активістів, попередив, що вони готуються до страйку трудящих історичного масштабу. Лідер профспілки аеропортів Ізраїлю, впливовий член партії Лікуд, до речі, оголосив, що в рамках загального страйку, працівники закрили аеропорт імені Бен-Гуріона і не дозволять виконувати рейси. Біля резиденції Нетаньягу сьогодні почнуть голодувати лідери місцевого самоврядування. Не працюють школи та університети.

Haaretz

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог закликав уряд терміново зупинити реформу судової системи. "Заради єдності народу Ізраїлю та відповідальності я закликаю вас зупинити законодавчий процес. Закликаю голів усіх фракцій Кнесету як коаліційних, так і опозиційних поставити інтереси громадян країни понад усе і діяти відповідально. Схаменіться зараз же! Це не політичний момент, це момент лідерства та відповідальності", – написав він у Twitter.

Чого чекати далі?

Очікується, що сьогодні Нетаньягу може заявити про зупинку реформи. Haaretz і The times of Israel з посиланням на джерела в партії Лікуд пишуть, що Нетаньягу та лідер партії ШАС Ар'є Дері виступають за припинення просування закону про судову реформу. Але є проблема – міністр юстиції Левін і його близькі союзники, а також міністр національної безпеки Бен Гвір твердо виступають за просування закону. Нетаньягу у зібраній ним ультраправій коаліції є найбільшим центристом і дуже залежить від правих. Бен Гвір сьогодні вранці підтвердив – ніяких "назад", реформа буде доведена до кінця. Інакше – розпад коаліції і нові вибори. Крайня права партія "Релігійний сіонізм" міністра фінансів Бецалеля Смотрича також заявила в понеділок уранці, що "не може зупинити ухвалення закону за жодних обставин".

Haaretz

Адвокат Боаз Бен Цур, який захищає Нетаньягу у так званій "справі 4000", заявив, що відмовиться надавати юридичні послуги прем'єр-міністру в разі продовження реформи судової системи. Депутат від Лікуду Таллі Готлів написав у Twitter у понеділок, що очікувана заява глави уряду про припинення судової реформи може бути пов'язана з його особистими міркуваннями після такої заяви адвоката.

Після виступу міністра оборони Галланта проти реформи заговорили й інші міністри від Лікуду. "Ми зазнали серйозної невдачі в питанні роз'яснення необхідності реформи. Якщо прем'єр вирішить зупинити реформу, щоб запобігти розколу в суспільстві, треба підтримати ці зусилля", – написав у соціальній мережі міністр спорту і культури Мікі Зоар. Росте число депутатів Лікуду, які підтримують відмову від реформи.

Новини за темою: Євген Корнійчук: Зараз в Ізраїлі суттєва зміна риторики і підходів щодо відносин з Україною

ЗМІ повідомляють, що міністр юстиції Ярів Левін заявив про готовність подати у відставку в разі ухвалення рішення про припинення реформи. Не виключено, що влада візьме паузу на розробку нового проєкту, більш поміркованого.

"У нашій судовій системі потрібно багато чого змінювати. У нас дуже довго розглядаються справи, у нас дуже непрозорі деякі процеси. Оскільки судді не прилетіли до нас з іншої планети, ця система заражена тими ж самими пороками, що й решта суспільства, – немає сумнівів, що там є і непотизм, і хабарництво, і вимагання. Але проблема полягає в тому, що судова реформа в нинішньому вигляді не пропонує розв'язання жодної з цих проблем", – вважає Еміль Шлеймович.

Близькі до Нетаньягу ЗМІ та експерти лякають суспільство громадянською війною в Ізраїлі, якщо протестувальники не відступляться. Втім Шлеймович закликає не драматизувати.

"В Ізраїлі немає фундаментального розколу, ми не стоїмо на межі громадянської війни. В Ізраїлі – важка криза, але це криза конституційна. Ми не забуваємо при цьому, що це одні громадяни виступають проти інших громадян, але потім нам усім доведеться з цим жити. Так, є деякі маргінали, які готові бачити у всіх оточуючих особистих ворогів, але таких навряд чи набереться один відсоток на все суспільство, і то, вважаю, навіть це завищена оцінка", – підсумував він.

Читайте також:
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
У Грузії протестувальники проти закону про "іноагентів" знову вийшли на вулиці: Є сутички. Відео