Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції

Напередодні на акції правоохоронці затримали 63 мітингарів
Побитий опозиціонер Леван Хабеішвілі
Джерело: Эхо Кавказа

На акції протесту проти закону про "іноагентів" в Тбілісі силовики побили голову найбільшої опозиційної партії Грузії "Єдиного національного руху" Левана Хабеішвілі та лідера політичного об'єднання "Громадяни" Алеко Елісашвілі. Про це повідомляє "Ехо Кавказа".

Видання пише, що в соцмережах ширяться світлини з наслідками від побиття опозиціонерів. Зокрема телекомпанія Formula опублікувала фото Хабеішвілі зі слідами побоїв на обличчі. Чоловік має травми в щелепно-лицьовій частині.

Натомість сам Хабеішвілі з клініки поширив відеозвернення, де сказав, що в нього "нічого не болить".

"Око пройде, тіло і все пройде, боротьба з путіністами має тривати", – зазначив опозиціонер.

Крім того, від рук силовиків постраждав і лідер політичного об'єднання "Громадяни" Алеко Елісашвілі. Протестувальника кинули на землю після того як він підійшов до поліцейських.

"Мене теж потягли, але, коли я побачив фотографію Левана... Неважливо, яку партію я представляю, не можна так поводитися з депутатом і поводитися з ним, як із собакою", – додав Елісашвілі.

А до того силовики намагалися напасти на лідера партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгія Вашадзе.

Тим часом в МВС Грузії повідомили, що за фактами дрібного хуліганства та непокори законним вимогам міліції на акції на проспекті Руставелі силовики затримали 63 особи.

Новини за темою: Для "нормалізації відносин" Грузія має випустити з в'язниці Міхеїла Саакашвілі, – Арахамія

Що відбувається в Тбілісі?

Два тижні тому грузинський парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про "іноземних агентів", який грузинська опозиція називає проросійським. І справді, у РФ існує такий закон, за допомогою якого путінський режим придушує права інакомислячих.

Це викликало неабияке обурення серед громадян Грузії, які виявилися незгодні з владою. Дії парламенту викликали хвилю протестів у Тбілісі. Учасники акцій закликають не голосувати за закон у другому читанні.

А у вівторок, 30 квітня, протестувальники вкотре вийшли до стін парламенту. Правоохоронці фіксували сутички, а поліція застосувала спецзасоби.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вже заявила, що ветує закон, якщо його схвалить парламент. Напередодні Зурабішвілі через Facebook звернулася до Міністерства внутрішніх справ з вимогою не вдаватися до насильства проти мітингарів у Тбілісі.

Європарламент же ухвалив резолюцію щодо скандального закону про "іноагентів", який ухвалили в Грузії в першому читанні. Європейські парламентарі вважають, що закон може стати каменем спотикання на шляху Грузії в європейську сім'ю.

Читайте також:
США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"