USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ситуація на лівому березі Херсонщини: Як ЗСУ готують деокупацію

Дмитро Снєгирьов
Джерело: відкриті джерела

З  17 жовтня в російських z-пабліках почали поширювати інформацію про наступ ЗСУ через Дніпро в районі сіл Піщановка і Пойма. 

Опосередковано підтверджували просування на Херсонщині і в українському Генштабі. Там заявили, що ворог завдав авіаційних ударів по селищах Пойма та Піщанівка на Лівобережжі. Саме ці два населені пункти і обговорювали у своїх Телеграм-каналах росіяни. Втім, офіційного підтвердження висадки з української сторони досі не було.

Своєю чергою Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що 20 жовтня українські війська продовжили більш масштабні ніж зазвичай наземні операції на лівому березі Херсонської області та закріпилися у селі Кринки.

Інформацію так званих "аналітиків" Інституту вивчення війни спростувала керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк. У марафоні "Єдині новини" вона заявила про те, що висновки "аналітиків" не підтверджені військовими, а передчасні заяви шкодять бойовій роботі українських захисників.

"Хто сприймає їх докази як ствердження, мені це дуже дивно чути. Ми говоримо про те, що наша бойова робота ведеться на різних напрямках різними способами. Опора дійсно здійснюється на контрбатарейну боротьбу, оскільки є задача вичистити частину території лівого берега від армії РФ", – каже Гуменюк.

Ймовірність

Наскільки ймовірна повномасштабна десантна операція ЗСУ на лівому березі і форсування Дніпра – питання відкрите. Як показав попередній досвід, ЗСУ дуже обережно підходять до наступальних дій великими силами. Тому можлива операція в районі Пойми і Піщанівки може бути локальною операцією для виявлення і знищення вогневих точок противника, місць тимчасової дислокації і логістики окупантів.

Варто зауважити, що наразі вся окупована територія Херсонської області перебуває під прицілом ЗСУ. Правий берег, який контролюється ЗСУ, значно вищий, ніж лівий, який контролюється окупаційними силами. А тактико-технічні характеристики західної зброї в півтора-два рази перевищують радянсько-російські, які є на озброєнні в окупантів. Саме це дозволяє Збройним силам України успішно завдавати ударів по тиловій інфраструктурі.

Зазначу, що успішний характер діяльності розвідувально-диверсійних груп полягає не тільки в знищенні тилових колон, але і в коригуванні вогню українських засобів ураження: ствольної і реактивної артилерії.

За останні дні, нагадаю, – декілька вдалих уражень на території Лівобережжя. Це, відповідно, удари по Новій Каховці, місцях розташування особового складу окупаційних військ в Олешках і Козачих Лагерях. А беручи до уваги поінформованість Сил оборони щодо місць концентрації та шляхів пересування ворожих цілей, удари будуть завдаватися передусім по місцях скупчення противника.

У зв'язку з цим варто згадати випадок з завданням ракетного удару по російській військовій колоні на Чонгарському перешийку, який фактично є брамою до Криму.

Чи чекати нового "жесту доброї волі"?

На мою думку, з точку зору логістики лівобережна Херсонщина є проблемним регіоном. Російські військові розуміють, що вони її не втримають. Ще одним досить показовим є факт виведення з лівого берега Дніпра найбільш боєздатних підрозділів окупаційної армії.

Йдеться про передислокацію 7-ї дивізії повітряно-десантних військ з Херсонського напрямку, де вони прикривали ділянку Олешки, Нова Каховка і Козачі Лагері, і її передислокацію на Запорізький напрямок.

Тому військові РФ змушені вибирати – чи "боронити" Херсонську область, чи то перекидати оперативні резерви на Запорізький напрямок, який наразі є найбільш для них проблемним. Це досить серйозний такий фактор, який свідчить про те, що, на мою думку, окупанти розглядають можливість так званого повторення сценарію "жесту доброї волі".

Успішні дії українських військових на Запорізькому напрямку можуть створити передумови для деокупації Херсонської області. Тоді Збройним силам України не має потреби форсувати Дніпро. Відповідно, що військовий контингент окупаційних військ, зосереджених на лівому березі, фактично опиняється під загрозою оперативного оточення.

Але треба говорити і про те, що окупанти серйозно розглядають можливість десантної операції Збройних сил України з використанням захоплених плацдармів. Тобто не відкидається як один, так і другий сценарій. І оце нерозуміння тактики дій українського Генштабу спонукає окупантів фактично перекидати резерви з одного напрямку на інший, намагаючись мінімізувати негативні для себе сценарії.

Варто зазначити, що російські соцмережі вже відкрито заявляють про те, що очікують нових десантних операцій ЗСУ в районі Кінбурнської коси та Нової Каховки.

Чутки про "старих знайомих" ЗСУ

Успіх десантної операції на лівому березі Дніпра разом із контрнаступом на Мелітополь та використанням ATACMS може знищити усі шанси росіян на опір в Херсонській області. Одним із ключових моментів має стати удар по аеродрому в Джанкої, де дислокується авіація окупаційних військ, які прикривають херсонське угруповання РФ.

А без повітряної підтримки, до того ж за умови успішного контрнаступу Сил оборони України на Мелітопольському та Бердянському напрямках (що відріже херсонське угруповання від Донбасу та Росії) – шанси окупантів втримати лівобережжя Херсонщини стають примарними.

Крім того, важливість для російських військ Херсонського напрямку фактично підтверджують чутки про появу там "старих знайомих" української армії.

Наразі з’явилася інформація, що на Херсонщину окупанти перекидають підрозділи ПВК "Вагнер". Поява там досвідчених учасників війни є показовою.

Відповідно, ворог намагається зміцнитися на півдні Херсонщини шляхом зведення фортифікацій, перекидання резервів та хаотичних обстрілів правобережжя Дніпра.

За інформацією Генштабу ЗСУ, в зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму