USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Зливали" позиції ЗСУ: Жителя Краматорська засудили до дев'яти років в'язниці, а на Полтавщині затримали соратника Киви

Обидва громадяни України "зливали" дані про дислокацію бійців Збройних сил України, а також наводили ворожі удари
СБУ
Джерело: відкриті джерела

В Україні продовжують карати зрадників, які "зливають" окупантам дані про дислокацію бійців Збройних сил України.

Так, на Донеччині суд виніс вирок чоловікові за несанкціоноване поширення інформації про розташування Збройних сил України (ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Його засуджено до дев'яти років за ґратами.

"У березні 2023 року місцевий фотограф-аматор у месенджері Telegram листувався з двома адміністраторами місцевих проросійських чатів, створених для збору розвідданих. Мешканець м. Краматорська усвідомлював, що надана інформація може потрапити до російських військових і завдати шкоди національній безпеці України, однак це його не зупиняло", – зазначає слідство.

Там додали, що інформатор надсилав фото місць дислокації підрозділів ЗСУ. Через деякий час по одному з таких об'єктів влучила ракета.

Тим часом Служба безпеки України інформує про затримання депутата однієї з селищних рад Полтавської області, який коригував російські обстріли по передових позиціях Сил оборони.

"Посадовець входив до близького оточення екснардепа від забороненої партії "ОПЗЖ" Іллі Киви і до 24 лютого 2022 року неодноразово звертався до нього щодо вирішення бізнес-справ", – розповіли у спецслужбі.

За даними СБУ, для отримання розвідданих про дислокацію українських військ депутат селищної ради "в темну" використовував своїх знайомих, які виконували бойові завдання на Донецькому напрямку. Під час дистанційного спілкування з військовими він дізнавався у них детальну інформацію про місця їхнього базування та можливе переміщення на лінії фронту.

Потім отримані відомості позначав на електронних картах і публікував їх на власній сторінці у Facebook, яку активно "моніторили" представники російських спецслужб.

Таку інформацію агресор надалі використовував для коригування обстрілів позицій українських захисників, зокрема зі ствольної та реактивної артилерії (в тому числі "Градів").

Наразі коригувальнику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань). Депутату загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Миколаївщині Служба безпеки України затримала місцевого жителя, який під час окупації регіону активно співпрацював із загарбниками.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням