USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У розвідці підтвердили, що бійці РДК та легіону "Свобода Росії" залишаються на території РФ

25.05.2023 18:14 473
Російські добровольці пообіцяли не зупинятись і продовжувати визволяти країну від окупаційного режиму Кремля
РДК Глотово 25.05.2023

РДК у Глотово

Джерело: скріншот

Представники Російського добровольчого корпусу (РДК) і легіону "Свободу Росії" досі перебувають на території РФ. Про це у телемарафоні "Єдині новини" розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, пише "Укрінформ"

"Можна точно констатувати факт, що опір на Росії набирає обертів. І якщо говорити про останні події на Бєлгородщині, то так, певна частина представників РДК і легіону залишаються на території РФ і, власне, продовжують боротьбу і рекрутинг нових прихильників. І тому географія розширюється, і масштаби збільшуються", – заявив Юсов. 

Останні події у Бєлгородській області стали, за словами представника ГУР, наймасовішим збройним опором режиму президента РФ Путіна за останній час усередині самої Росії, і це важливо.

"Це дуже добре, що на території РФ є люди, які готові боротися за майбутнє власних громад, людей, за власне майбутнє і боротися з вочевидь узурпатором і диктатором, який не тільки окупував частину української території, яка буде обов’язково звільнена, але також провів внутрішню окупацію самої РФ", – додав Юсов.

РДК зайшов у Глотово

Бійці Російського добровольчого корпуса зайшли у селище Глотово Бєлгородської області. Вони оприлюднили відео з прапором РДК біля будівлі пошти.

"Полум’я боротьби розпалюється по всій країні. Чекайте нас і у вашому населеному пункті", – заявив боєць.

У РДК також наголосили, що будуть і надалі знімати відео біля написів населених пунктів, щоб ніхто не зміг звинуватити їх у тому, що відео несправжні.

Операція російських добровольців станом на 24 травня

Російські добровольці в ніч з 23-го на 24 травня досягли кордонів Курської області. У своєму Телеграм-каналі вони виклали фото біля таблички населеного пункту Гоголівка. Це село якраз знаходиться вже на території Курської області.

"Курськ, спиш? Легіон продовжує звільняти", – написали бійці.

Також місцеві пабліки повідомляють, що вночі у Суджанському районі Курської області була стрілянина. У самому ж Курську з’явилися невідомі знаки – червоні хрести і сині риски, які були намальовані на стовпах і асфальті.

У Бєлгороді вночі пролунав сильний вибух. За даними місцевих ЗМІ, в результаті вибуху постраждав автомобіль. Цікаво, що одні місцеві мешканці говорять про атаку БПЛА. Інші ж – що легковик наїхав на міну.

А тим часом бійці РДК "демілітаризували" ростехніку в Бєлгородській області. Вдалося ідентифікувати місцевість, де було розбито техніку окупантів, – це кладовище біля села Глотове.

"Ми "демілітаризували" мотострілецьку роту ЗС РФ, знищили кілька одиниць їхньої бронетехніки", – написали бійці.

Українських бійців на території РФ немає

Жоден з українських військових не ступав на територію РФ ні до, ні після початку операції легіону "Свобода Росії" та РДК. Про це виданню The New York Times розповів високопоставлений український чиновник. 

Водночас він зазначив, що українські військові перебували на кордоні з РФ на випадок контратаки окупантів.

"Українські військові виконували здебільшого допоміжну роль, захищаючи кордон України в цьому районі на випадок контратаки Росії. Жоден український воїн на територію Росії не заходив", – зазначив співрозмовник видання.

Втрати у підрозділах, які брали участь в операції, за словами чиновника, були, але не настільки, щоб вплинути на їх боєздатність. 

23 травня

Легіон "Свобода Росії" повідомив про "демілітаризацію" мотострілецької роти РФ у Бєлгородській області. Також російські добровольці знищили кілька одиниць ворожої бронетехніки. Про це йдеться в заяві легіону в Telegram.

"Найближчим часом ви побачите відеопідтвердження наших дій. На відміну від "героїчної" армії, намальованої для звітів плішивої молі в Кремлі, війська Путіна за цю добу успіхами не відзначилися. Зате проявили видатні успіхи в бігу на довгі дистанції. Але поки вони боягузливо бігають по кущах, ми рухаємося далі до нашої мети: до повного визволення Росії", – йдеться в повідомленні.

Крім того, там пояснили, що метою миротворчої операції в Бєлгородській області було створення демілітаризованої зони між Росією та Україною, знищення силовиків, які служать путінському режиму, і демонстрація народом Росії того, що можливе створення вогнищ опору та успішна боротьба з путінським режимом. 

"Всі ці цілі були успішно досягнуті", – зазначили бійці.

Водночас російські ЗМІ стверджують, що КПП "Грайворон" нібито "повернуто під контроль російських прикордонників". За їхніми даними, владі вдалося евакуювати з населеного пункту цивільних.

Однак Російський добровольчий корпус опублікував відео, де видно, що російські добровольці залишаються в селищі.

СК РФ відкрив кримінальну справу

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом нападу на населені пункти Бєлгородської області РФ. Про це йдеться в повідомленні Слідчого комітету РФ.

Справу порушили за ознаками злочинів за шістьма статтями кримінального кодексу Росії: терористичний акт, посягання на життя співробітників правоохоронних органів, замах на вбивство, умисне знищення або пошкодження майна, незаконний обіг зброї та вибухових речовин.

Додамо, що станом на ранок 23 травня у Бєлгородській області російські силовики продовжують пошуки людей, які захопили частину області. За словами губернатора В'ячеслава Гладкова, російська армія на цей час не контролює частину регіону. Загиблих серед мирних мешканців на цю мить немає.

Глава області також закликав жителів Грайворонського району не повертатися у свої будинки. 

У Бєлгороді вночі, за даними місцевих ЗМІ, лунали гучні вибухи – були "прильоти" у будівлі ФСБ та МВС. Офіційних підтверджень цьому поки немає.

А представники легіону "Свобода Росії" заявляють, що продовжують просуватися вглиб території.

Режим КТО

На тлі загострення ситуації в Бєлгородській області влада регіону 22 травня ввела режим "контртерористичної операції". Про це повідомив місцевий губернатор В'ячеслав Гладков у Telegram.

"З метою забезпечення безпеки громадян у Бєлгородській області відсьогодні запроваджено правовий режим контртерористичної операції, який встановлює спеціальні заходи і тимчасові обмеження", – написав він.

У зв'язку з введенням режиму КТО у цивільних можуть перевіряти документи. Також у регіоні призупиняють діяльність небезпечних виробництв та організацій, у яких використовуються вибухові, радіоактивні, хімічно та біологічно небезпечні речовини.

Оновлено. Режим контртерористичної операції у Бєлгородській області скасували 23 травня.

Як реагує українська сторона?

За словами представника ГУР МО Андрія Юсова, легіон "Свобода Росії" і РДК проводять операцію в Бєлгородській області для створення смуги безпеки.

"Так, сьогодні Російський добровольчий корпус і легіон "Свобода Росії", які складаються з громадян Російської Федерації, розпочали операцію зі звільнення цих територій Бєлгородщини від так званого режиму Путіна і відсунення противника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення", – сказав він у коментарі "Суспільному".

Також на ситуацію відреагували в Офісі президента України. Радник глави ОП Михайло Подоляк у Twitter написав таке:

"Єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Україна з цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, втім, не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії".

Пояснення від Міноборони України

"Ситуація в Бєлгородській області – це передбачувана внутрішня російська криза, яка назрівала ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну", - пояснила заступниця голови Міноборони Ганна Маляр.

За її словами, інцидент на території РФ стався за участі патріотів Росії, які повстали фактично проти путінського режиму.

"Те, що робить Путін з Російською Федерацією, тим, що він з нами веде війну, викликає невдоволення в усіх свідомих росіян. І те, що для них ганебно зараз діставати свій паспорт, що вони соромляться показати у світі, що вони – громадяни Росії, рано чи пізно повинно було призвести саме до того, що зараз відбувається на Бєлгородщині", – зазначила вона.

Що кажуть у Кремлі?

За словами прессекретаря російського диктатора Дмитра Пєскова, Путіну вже доповіли про те, що відбувається в Бєлгородській області. Він стверджує, що "зачисткою ДРГ" уже займаються місцеві сили оборони.

Яка ситуація в Бєлгородській області 

За повідомленнями російських ЗМІ, бої в прикордонних регіонах РФ тривають. У Грайвороні та прилеглих селах буде оголошено евакуацію.

Також росіяни повідомляють, що під час "обстрілу будівлі адміністрації" заступник голови адміністрації міста Грайворон поранений.

У легіоні "Свобода Росії" підтверджують свою участь в операції на території Бєлгородщини. 

Що цьому передувало

Зазначимо, що напередодні представники Русского добровольческого корпуса оприлюднили відео, як вони перетинають кілька населених пунктів на кордоні з Україною – Чуровичі, Безлюдівка (Климівський район Брянської області) і Любимівка (Бєлгородська область).

А представники легіону "Свобода Росії" у своєму Telegram-каналі закликали жителів прикордонних регіонів не залишати своїх домівок та не чинити опір.

"Мешканці прикордонних регіонів! Залишайтеся вдома, не чиніть опір і не бійтеся: ми вам не вороги. На відміну від путінських зомбі, ми не чіпаємо цивільних і не використовуємо їх у своїх цілях. Свобода вже близько! Усім, хто стежить за нами: скоро всі деталі. Залишаємось на зв'язку", – йдеться у повідомленні.

Як реагують у мережі

У мережі одразу з'явилися меми щодо сьогоднішніх подій у Бєлгородській області. Користувачі інтернету публікують фото з головою ГУР Кирилом Будановим та підписом: "Губернатор Бєлгородської області".

Нагадаємо, ми детально писали про те, як "гаряче" було нещодавно у Бєлгородській області і що відбувалось у різних містах РФ.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт