USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зґвалтування неповнолітньої дівчини на Закарпатті: Суд почав повторний розгляд справи

Місяцем раніше суд скасував вирок неповнолітнім зловмисникам
Дівчинка зґвалтування
Джерело: відкриті джерела

У справі про зґвалтування неповнолітньої після скасування Закарпатським апеляційним судом вироку Воловецького районного суду Закарпатської області суд першої інстанції розпочинає новий судовий розгляд. Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець.

За його словами, підготовче судове засідання відбудеться 27 вересня. Суд розглядатиме подане прокурором клопотання про розгляд кримінального провадження у закритому судовому засіданні. 

Лубінець зазначив, що подав клопотання про присутність працівника Офісу омбудсмена у судових засіданнях з метою здійснення моніторингу додержання процесуальних прав учасників судового провадження.

"У разі ухвалення рішення про розгляд справи у закритому режимі, суд має з’ясувати думку суб’єктів права, в інтересах яких судовий розгляд оголошено закритим, щодо поданого мною клопотання. Моніторинг додержання процесуальних прав у цій справі триває. Право на справедливе судочинство має бути забезпечене для кожного громадянина України! Очікую на справедливе та законне судове рішення!" – наголосив Лубінець.

Нагадаємо, на початку серпня суд скасував вирок неповнолітнім зловмисникам, які підозрювалися у зґвалтуванні 14-річної дівчинки на Закарпатті.

Передісторія

16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи.

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців – двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга – винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді п'яти років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень та покрити процесуальні витрати в понад 25 тисяч для кожного.

Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство.

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Також будуть перевірені повідомлення судді про "втручання в її діяльність".

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини й підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини "одного з найкращих психологів України".

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи