USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зеленський ввів Федорова до складу Ставки Верховного головнокомандувача

Зокрема, до складу Ставки увійшов міністр цифрової трансформації Михайло Федоров
Зеленський
Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський змінив склад Ставки Верховного головнокомандувача. Відповідний указ №771/2023 вже оприлюднили на сайті Офісу президента.

Згідно із документом, до складу Ставки увійшов віцепрем'єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

А от колишнього очільника Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрія Щиголя зі складу Ставки вивели.

Зміни небезпідставні?

Нагадаємо, що на початку тижня Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.

Щиголь обіймав посаду голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації з липня 2020 року.

До того ж керівникам Держспецзв’язку повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень.

В НАБУ розповіли, що впродовж 2020–2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробив схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього вони залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

Далі з цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021–2022 роках кошти у сумі понад 285 млн гривень.

Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн гривень, а різницею у понад 62 млн гривень заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи, – пояснили у відомстві.

Діяльність Федорова

Тим часом міністр цифрової трансформації Михайло Федоров активно займається не лише цифровізацією країни, а й впровадженням новітніх технологій на фронті.

Зокрема, серед планів на наступний рік для Мінцифри Федоров назвав розвиток напрямку defence-tech.

"Продовжуємо розвивати defence-tech, збільшувати кількість технологій на фронті, масштабувати ринок безпілотників та систем РЕБу. Важливу роль у цьому відіграє ІТ-індустрія", – зазначив Федоров.

За його словами, люди з ІТ-індустрії "вміють дивитися на ситуацію під іншим кутом та знаходять унікальні рішення, які потрібні Силам оборони вже зараз".

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації