USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Реалізація закону про мобілізацію дозволить проводити ротації, а згодом – і демобілізації

Депутати обговорюють створення нових підрозділів, щоб провести ротацію
Військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Новий закон про мобілізацію дозволить запровадити нові механізми ротації та розглянути демобілізацію у середньостроковій перспективі. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Як зазначили у парламенті, сьогодні, 18 червня, комітет з питань національної безпеки оборони та розвідки провів нараду з представниками Генштабу та Міноборони. Одне з ключових питань – підготовка законопроєкту про демобілізацію.

Також на нараді обговорили перші результати закону про мобілізацію. Представники Генштабу наголосили, що документ дуже позитивно вплинув на перебіг мобілізації.

"Намітилася стала тенденція до того, щоб незабаром вийти на такі показники укомплектованості чи створення військових підрозділів, які дозволять ввести бажані механізми ротації, а в середньостроковій перспективі – розглядати можливість демобілізації", – наводять у парламенті слова представників Генштабу.

Що цьому передувало

Спочатку норма про демобілізацію військовослужбовців була присутня у законопроєкті про мобілізацію, який внесли до Ради цієї зими. У документі пропонували проводити демобілізацію військових після 36 місяців служби за рішенням Ставки верховного головнокомандувача. У такому вигляді документ пройшов перше читання. Але перед другим читанням пункт про демобілізацію прибрали із документа.

Водночас у Верховній Раді зареєстровано два альтернативні законопроєкти про запровадження "економічного бронювання" від мобілізації. У законопроєкті №11331-1 пропонується, щоб бронюванню підлягали військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, де середньомісячна зарплата становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня (це 36 тисяч 336 гривень на сьогодні) і де немає боргів по сплаті зарплати та податків. Друга модель, викладена у законопроєкті №11331-2, передбачає можливість бронювання найманих працівників та фізичних осіб-підприємців.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом