USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

За десять місяців поточного року в Україні зафіксували 250 тисяч жертв домашнього насильства

У 2021 році було понад 300 тисяч відповідних звернень до Нацполіції
насильство
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

За 10 місяців цього року до поліції звернулися 250 тисяч жертв домашнього насильства. Позаторік було зафіксовано 300 тисяч таких випадків. Про це повідомила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко в інтерв'ю "Українському Радіо".

За її словами, неприпустимим домашнє насильство сьогодні в Україні вважають 87% респондентів. Але не всі з них розуміють, що, наприклад, психологічне насильство – це теж насильство.  

Про що говорить статистика?

Якщо говорити про статистику щодо того, які прояви насильства фіксуються останніми роками та чи складно це зафіксувати, враховуючи сьогоднішні реалії, то це питання дуже непросте, зазначає Катерина Левченко. 

"Його варто розбити на декілька складових. Основні дані, якими ми оперуємо в державі, – це дані звернень з питань домашнього насильства на лінію Національної поліції 102. Протягом багатьох років кількість таких звернень зростала, особливо після ухвалення закону про запобігання та протидію домашньому насильству у 2017 році, внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів", – зазначила Левченко.

За її словами, у  2021-му було понад 300 тисяч звернень до Нацполіції. На її думку, таке збільшення статистики є свідченням того, що цей злочин краще ідентифікується як самими постраждалими, так і фахівцями правоохоронних органів.

"Є більше компетенції в правоохоронних органах і є більше відкритості у тих, хто постраждав. Тому що мовчання – це найкращий друг насильства. Воно толерує насильство і тут різноманітні кампанії, які проводяться на підтримку постраждалих, дуже часто використовують в якості гасла слова "Не мовчи", "Говори". Я також звертаюся з такими закликами до тих, хто й сьогодні думає, що краще промовчати, ніж говорити. Досвід показує, що все ж таки краще говорити", – додала вона. 

На початку 2022 року було різке зменшення звернень за фактами насильства, уточнила Левченко.

"Тут, по-перше, немає статистики з окупованих територій, наприкінці лютого – березня (перші місяці великої війни, розв'язаної проти України Росією) був також певний колапс всього життя в країні. Але з травня знову починає зростати кількість таких звернень. За 10 місяців 2022 року ми мали близько 200 тисяч звернень, а зараз, у 2023-му – близько 250 тисяч. Кількість звернень зросла – це великі цифри", – зауважила урядова уповноважена з питань гендерної політики.

Робота правоохоронців по цьому напрямку

Катерина Левченко відзначила, що позитивно на роботу з протидії насильству впливає активність і Національної поліції, і Офісу генерального прокурора, в якому створено спеціальний підрозділ на рівні департаменту, який працює над тим, щоб запровадити спеціалізацію прокурорів і слідчих, які б могли спеціалізуватися на цих питаннях.

"Це окремий вид злочину і фахівці мають вміти його ідентифікувати, комунікувати з постраждалими, збирати докази, фіксувати їх. Без сумніву, в людей, які втратили свої домівки, які перебувають в непростих умовах проживання, де складно налагодити побут і комунікацію, це все потім виливається в прояви насильницької агресивної поведінки. Питання, які пов’язані з психічним, психологічним здоров’ям", – пояснила Левченко.

Наші громадяни, які перебувають за кордоном, також стикаються з насильством

Левченко наголошує, що з насильством стикаються і ті громадяни, які перебувають за кордоном: і всередині власних родин, і маючи тих чи інших партнерів, які є місцевими.

"Зараз ми, наприклад, працюємо з Чехією і готуємося до відкриття центру з допомоги українським громадянкам, які страждають від гендерно зумовленого насильства. Нещодавно на початку акції "16 днів проти насильства" ми зробили відкриття великої інформаційної кампанії, яка називається "Зроби крок: чуйність перемагає насильство". Така кампанія відбувається за ініціативою Офісу віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної за сприяння Олени Зеленської. Ці слогани є дуже важливими", – зазначила урядова уповноважена з питань гендерної політики.

Також вона наголосила, що важливо розуміти і доносити людям, що домашнє насильство – це протиправні дії, і те, що колись могло розглядатися як звичка, "нормальне" традиційне явище, сьогодні – правопорушення й злочин.

Раніше ми повідомляли, що  матері-виховательці будинку сімейного типу на Київщині повідомили про підозру у побитті та знущанні з дітей. Тепер жінці загрожує до шести років позбавлення волі.

 

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали