USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

З початку повномасштабної війни РФ понад 4200 разів застосувала хімічну зброю

Поруч зі звичайними засобами вогневого ураження противник застосовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 та РГ-ВО
Хімічні боєприпаси РФ_2
Джерело: Командування Сил підтримки Збройних Сил України

За вересень 2024 року окупанти застосували по Збройних сил України щонайменше 250 разів хімічну зброю. Про це інформує Генштаб ЗСУ.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення було зафіксовано 4228 таких випадків.

"З початком широкомасштабного вторгнення Росії проти України підрозділами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки здійснювалась безпосередня фіксація випадків застосування небезпечних хімічних речовин на полі бою. З лютого 2023 року застосування росіянами небезпечних хімічних речовин набуло системного характеру", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що поруч зі звичайними засобами вогневого ураження противник застосовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 та РГ-ВО, які є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання як засоби ведення війни. Також є значна частка боєприпасів, що містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу.

"Цим РФ грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов'язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення", – наголосили в Генштабі ЗСУ.

Чим шкідлива хімічна зброя?

Основу хімічної зброї складають отруйні речовини (ОР) – токсичні хімічні сполуки, що мають певні фізичні й хімічні властивості, завдяки яким можливе їхнє бойове застосування з метою ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий час.

ОР у стані пари чи тонкодисперсного аерозолю заражають повітря й вражають людей через органи дихання (інгаляційна поразка).

За фізіологічною дією на організм отруйні речовини підрозділяють на нервово-паралітичної дії, шкірнонаривної, загальноотруйної, задушливої, психохімічної і подразнювальної дії.

Ознаки застосування хімічної зброї

Якщо ви перебуваєте у зоні бойових дій, звертайте увагу на такі зовнішні ознаки застосування хімічної зброї:

  • двоє або більше осіб стали недієздатними з незрозумілих причин;
  • знайдено невідомі рідини, порошки або пари;
  • відчуваються незрозумілі запахи або смаки;
  • знайдено невідомі та/або покинуті без нагляду матеріали, пристрої чи обладнання;
  • спостерігається масова швидка загибель дрібних тварин (птахів, комах);
  • спостерігається масовий вияв фізичних симптомів ураження хімічними речовинами.
Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів