USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

"Я бачила момент влучання": Мешканка Маріуполя розповіла подробиці ракетного удару по драмтеатру, внаслідок якого загинули сотні людей

Драмтеатр у той час для більшості маріупольців був не тільки сховищем, а й місцем комунікації та зв'язку
Драмтеатр Маріуполь_1
Джерело: відкриті джерела

16 березня 2022 року назавжди залишиться днем великої трагедії для кожного жителя Маріуполя і для всієї України. Адже саме рік тому російські війська завдали авіаудару по будівлі драмтеатру, в якому на той момент знаходились сотні людей і дітей. Про подробиці того страшного дня в ефірі UWN розповіла місцева мешканка, керівник Центру підтримки переселенців "Я – Маріуполь" у Києві Олена Калайтан.

Вона сказала, що 16 березня намагалась знайти зв'язок у місті, і в момент авіаудару по драмтеатру знаходилась поблизу – біля вежі мобільного зв'язку.

"Я була у драмтеатрі напередодні. Драмтеатр був повний людей, вони були не тільки у підвалі, а на першому, другому поверхах, в партері, біля сцени, всюди були люди. І про жертв та загиблих там можна тільки гадати, скільки загинуло людей. Саме 16 березня я ще була в місті, ми намагалися знайти зв’язок, були поруч – у нас є така там вежа заввишки 35 метрів, і саме з вежі я бачила цей авіаудар по драмтеатру. Так сталося, що в цю мить ми були саме там. Літаків ми не бачили, я бачила момент влучення з лівого краю цього даху, я бачила момент влучання", – заявила Калайтан.

Родини чекали на виїзд

Вона додала, що у той день у драмтеатрі та поблизу нього було багато родин, оскільки всі вони чекали можливості виїхати з міста.

"Дійсно, це була трагедія, тому що біля драмтеатру була парковка машин, бо всі чекали на виїзд з Маріуполя. І багато родин були розташовані в драмтеатрі, чекаючи на цей виїзд. І взагалі, коли у нас не було з 2 березня зв’язку мобільного, інтернету, то всі збиралися біля драмтеатру для того, щоб обмінятися якимось новинами, дізнатися, хто виїхав, чи вдало виїхав, бо коли люди поверталися після 5–6 березня і казали, що деякі не змогли проїхати і загинули там на виїзді, на пропускних пунктах, то люди розуміли, що ще не можна їхати. Драмтеатр – це було символічне місце не тільки самим великим бомбосховищем, а ще місце зв’язку та комунікації", – розповіла мешканка Маріуполя.

Авіаудар по драмтеатру в Маріуполі 16 березня 2022 року

Сьогодні, 16 березня, – річниця одного з наймасштабніших терактів, які окупанти вчинили на українській землі. Рівно рік тому – 16 березня 2022 року російський літак скинув на драмтеатр у Маріуполі, де переховувалися сотні людей та дітей, дві надпотужні 500-кілограмові бомби. 

Що важливо: льотчик абсолютно точно бачив величезний напис "ДЕТИ", зроблений російською мовою, на площі перед театром. Саме так мешканці намагались дати зрозуміти окупантам, що крім мирних жителів в будівлі знаходяться й діти. Однак це не зупинило пілота від масового вбивства.

Одразу після авіаудару міська рада Маріуполя заявила про 300 жертв. Пізніше агентство АР оприлюднило після власного розслідування цифру 600 загиблих. А Transparency International крім підтвердження факту про масове вбивство підтвердило, що це є воєнним злочином, адже поблизу драмтеатру не було жодної військової цілі. 

13 квітня минулого року ОБСЄ заявила про те, що Росія здійснила воєнний злочин, і що її версія про підрив драмтеатру українським "Азовом" не витримує жодної критики.

Наприкінці минулого року стало відомо, що окупаційна влада Маріуполя знесла залишки драмтеатру.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт