USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Викривач хабаря вперше в історії отримав винагороду у 13,3 млн гривень

Ще станом на 2021 рік статус викривача підтверджено щодо 86 осіб
гроші
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) вперше в історії України вирішив заплатити громадянину як викривачу корупції частину нагороди, яка обраховується від суми викритого корупційного діяння. Про це у Facebook повідомив Євген Шевченко, який був викривачем у справі про рекордний хабар.

Зазначимо, що ще станом на 2021 рік статус викривача підтверджено щодо 86 осіб. У липні в НАЗК повідомляли, що викривачі корупції в Україні досі не отримали належні ним 10% відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину.

Євген Шевченко уточнив, що ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості і ухвалив останній обвинувальний вирок у справі рекордного хабаря – Микола Ільяшенко отримав п'ять років (умовно). Засуджений визнав провину і зобовʼязався відшкодувати 50 мільйонів гривень, які будуть скеровані на закупівлю дронів для ЗСУ у рамках фонду United24.

"Таким чином, з урахуванням попередніх вироків та сум, що були конфісковані державою або сплачені іншими засудженими в рамках цієї справи, розмір загального економічного ефекту сягнув одного мільярду гривень і всі ці гроші вже скеровані на потреби Сил оборони!" – йдеться в повідомленні.

Також колегія суддів у складі Віктора Маслова, Ігоря Строгого та Лесі Федорак ухвалила рішення про те, що роль викривача в даному кримінальному провадженні є вирішальною і, відповідно до ст. 53-7 Закону України "Про запобігання корупції", надала мені право на отримання винагороди у сумі 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину. Щоправда, чинне законодавство дещо обмежує максимальний розмір винагороди, й, окрім того, фіксує її не у валюті хабаря (розмір якого становив п’ять мільйонів доларів США), а у гривні. Враховуючи, що викриття злочину відбулась три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не 500 тисяч доларів США, "лише" 350 тисяч доларів (13,3 мільйона гривень), що, звісно, теж дуже непогано)," – написав Шевченко.

Він також наголосив, що 12 червня 2020 року під час арешту фігурантів справи був вилучений ще один мільйон доларів – шостий – який Ільяшенко планував залишити собі як оплату послуг за посередництво. Даний епізод було кваліфіковано як шахрайство і з цього мільйона викривач додаткові 100 тисяч доларів не отримав, оскільки законом винагорода передбачена лише за корупційні злочини, а шахрайство до їх переліку не входить.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи