USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Втрати окупантів під час наступу на Харківщину, загроза з боку Росії для інших країн, Саміт миру і не тільки, – нове інтерв’ю Зеленського

Перед повномасштабним вторгненням Зеленський просив Сполучені Штати та ЄС запровадити санкції проти Росії
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

В боях на півночі Харківщини співвідношення втрат між українськими та російськими військовими становить 1 до 8. На одного загиблого українського захисника припадає вісім ліквідованих окупантів. Про це заявив президент України в інтерв’ю виданню ORDA. Також глава держави розповів про імовірну загрозу з боку Росії для країн Балтії та повідомив, на чому буде зосереджена увага під час Саміту миру у Швейцарії.

Наступ на Харківщину

За словами Зеленського, втрати окупантів під час прориву у напрямку Харкова становлять один до восьми – один українець на вісім росіян.

Він додав, що російському диктатору Путіну байдуже на людські життя і хто якою мовою говорить. Путіну байдуже навіть на своїх людей – як на цивільних, так і на військових.

"Скажіть, десь там дається ця статистика, йому цікаво чи ні? До цього на тиждень було близько двох-тьох тисяч жертв – я постійно отримую аналітику про вбивство російських військових. Тобто дві-три тисячі сімей втратили своїх дітей? Та йому абсолютно начхати", – сказав Зеленський.

Про загрозу з боку Росії для інших країн

Передусім, за словами українського лідера, під ударом насамперед стоять країни Балтії: Естонія, Литва та Латвія.

"Ми про це говорили нашим партнерам усім. Тому що на них можна спробувати реакцію НАТО на вторгнення або незаконний перетин кордонів цих країн з боку Росії. На них можна перевірити. Учора чи позавчора, здається, це вже сталося. Вони відсували буї, був перетин морських кордонів... Росії це і треба: показати силу. Так от, інформацію ми отримували, що серед їхніх пріоритетів – це балтійські країни, це Молдова, це Казахстан. Це найближчі цілі Російської Федерації", – зазначив президент.

Щодо союзів із РФ

"Що стосується союзів, військових, стратегічних... Стратегічного союзу з Путіним не може бути в жодної з ваших країн. Ви всі під ударами – 100 відсотків. Сьогодні ОДКБ тощо – це все насправді можливість впливати на ваші країни. Ваші країни сьогодні не впливають на політику Кремля і на Росію. Росія більша – і економічно, і збройно сильніша, ніж ваші країни", – наголосив Володимир Зеленський.

Про санкції

За словами глави держави, він просив президента США Джо Байдена і ЄС ввести санкції проти Путіна, Кремля та російської енергетики ще до початку повномасштабного вторгення, "щоб він знав, що буде боляче, щоб їхні люди знали, що буде боляче економічно", однак "ніхто не чув".

Зеленський також уточнив, що на початку повномасштабного вторгнення Україна була сама.

"Потім ми домовилися з партнерами: десь санкції, десь зброя... Хіба треба ще кому-небудь пробувати випробувати: а от, можливо, до нас Путін ставиться по-іншому? А, можливо, всім робити так, щоб він думав про своє виживання і про свою безпеку? Щоб росіяни думали, як їм не втратити незалежність своєї країни. Не погрожуючи, просто показати, який світ об'єднаний, який він сильний. Мені здається, у цьому завдання", – наголосив Володимир Зеленський.

Саміт миру у Швейцарії

Як повідомив глава держави, на Глобальному саміті миру, який відбудеться 15–16 червня у Швейцарії, увагу буде зосереджено на трьох із десяти пунктів.

"Ми виносимо три пункти, які об'єднують усі країни. Тому що багато країн, які балансують між Україною і Росією, вони кажуть: ну, є складні речі, які без росіян не вирішуються тощо. Ось ми відсунули вбік те, що може роз'єднувати країни", – розповів Зеленський.

Першим пунктом є ядерна енергетична безпека,  другим – продовольча безпека, і третім – обмін усіх на всіх та повернення дітей, яких Росія силою вивезла на свою територію.

Додамо

Новини за темою: Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що Росія готується зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії.

"У нас є точна інформація від розвідки – конкретні дані, – що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру. Проте має конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше", – поперджав глава держави.

Зеленський додавав, що Україна поділиться цією інформацією з партнерами на рівні дипломатів та розвідок і закликав разом цьому протидіяти та працювати в єдності заради справедливого миру.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"