USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від бойових комарів до російського телебачення. Все що ви хотіли знати про ІПСО, але не знали, у кого спитати

Не брать_1
Джерело: UWN

Сьогодні російська ІПСО здебільшого спрямована на дезорганізацію українського суспільства, проте основні сили інформаційно-психологічних операцій ворог направляє на світові центри прийняття рішень. Про те, як працює російська ІПСО, що стоїть за фейком про біолабораторії та бойових комарів, як наші громадяни можуть відрізнити брехню від правди та чи дійсно росіяни тотально зомбовані власним телебаченням, в інтерв’ю UWN розповів головний спеціаліст управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗСУ Тарас Дзюба.

Що таке ІПСО?

ІПСО – це інформаційно-психологічна операція. Є якась цільова аудиторія або група людей, або частина суспільства, яка єдина за своїми ознаками, і мається на меті змінити її поведінку в певних умовах. В цьому випадку їй дається певна інформація, важлива для неї, і під впливом рішень, які приймаються, дана цільова аудиторія може змінити свою поведінку. Наприклад, Російська Федерація вже десятий рік поспіль здійснює збройну агресію проти нас, відповідно, нам хочеться, щоб російське населення, суспільство не підтримувало цю ідею, не брало участь в агресії проти України. Тому ІПСО, які можуть проводитися в напрямку нашого ворога, мають на меті спонукати відмовитися від участі в бойових діях, зберегти тим самим своє життя і не брати участь в воєнних злочинах. Це типовий приклад ІПСО.

У багатьох складається враження, що фейки росіян дуже слабкі (рівня бойових комарів, продажу органів бійців ЗСУ на органи тощо). Це дійсно так?

Це не слабкий фейк. Це працює наступним чином: принцип називається "велика брехня". Якщо, наприклад, вам скажуть те, що ви одразу можете сприйняти як неправду, але вона така, що стосується звичайного життя, побуту, новин, то ви можете розпізнати брехню. А якщо виявиться щось таке фантастичне, при цьому це робиться серйозно, офіційними джерелами, то це викликає відчуття сенсації. Тобто те, що від багатьох людей раніше приховували, а от зараз воно випливло назовні. Тобто принцип Вотергейта. І в цьому випадку воно на частину людей спрацьовує. Людина в здоровому глузді не додумає про бойових комарів або продаж органів бійців ЗСУ. Це щось страшне, ближче до якихось фантастичних трилерів. А коли про це кажуть серйозні впливові люди, то хтось подумає, що, може, так воно і є.  

Чи потрібно розвінчувати такі фейки?

З будь-якими фейками варто боротися. Має бути присутня альтернативна думка і розвінчування цих фейків, ті ж самі люди, які захочуть перевірити інформацію, повинні бачити іншу сторону, що це неправда та деза.

Чи були фейки, з якими боротися було дуже важко?

З будь-якими… не те що важко, просто є система дій, яка має бути застосована для того, щоб виявити цей фейк, спростувати його, а потім робити спростування більш популярним і правильним, ніж сам фейк. Робота здійснюється постійно. Починається з того, що виявляється цей фейк. Перш за все треба з’ясувати ситуацію, тобто обставини. Чому? Тому що фейк може бути в будь-якій формі: в емоційній, просто вкид від того ж Путіна чи будь-кого з посадових осіб РФ. А спростування – завжди серйозна річ.

Треба аргументаційна база, щоб спростувати фейк. Треба перевірити джерела інформації, треба перевірити фото,- відеоматеріали, які відповідають цьому фейку. І перш за все – з’ясувати саму ситуацію, що є насправді. Потім це все складається, робиться нормальна лінія переконання і далі вже розміщується в інформаційному просторі.

Як ви оцінити здатність суспільства відрізняти ІПСО, фейки?

Джерело: UWN

З кожним роком зростає. В Україні взагалі важко проводити інформаційні операції, інформаційно-психологічні з боку ворога. У нас вже виробився певний імунітет до брехні. Нам брешуть всі: політики, коли йдуть на вибори, влада, коли часто доповідає про ті чи інші здобутки. Тому є така "природна" недовіра. Хоча інколи працює. Коли ситуація затягується, невідомо коли і чим закінчиться, то тоді сприймаються різні джерела і різні варіанти розвитку подій.

Що має знати людина, яка хоче перевірити інформацію?

Процедури фактчекенгу не те що складні, вони вимагають певної послідовності дій і навряд чи звичайна людина буде застосовувати перевірку фото, геолокацій, шукати інші публікації тих журналістів або лідерів громадської думки, які опублікували цей фейк, щоб подивитися, що вони раніше публікували.

Що може зробити кожен, так це користуватися своїм критичним мисленням. Будь-який фейк заснований на тому, що люди відключають раціональне сприйняття інформації. Якщо людина зможе раціонально подивитися на цю інформацію і порівняти з власним життєвим досвідом, тобто сприйняти критично, цього буде цілком достатньо для того, щоб визначити, що це неправда.

І друге. Тут важлива роль офіційних джерел інформації. Наприклад, те що стосується будь-яких дій ЗСУ, я б все-таки порадив, щоб не попадатися на фейки, на дезінформацію, дивитися офіційні сторінки Генерального штабу, ЗСУ, військових частин тощо. Чому? Тому що там буде більш правдива інформація, оскільки за будь-яку офіційну інформацію, розміщену в соцмережах, ми несемо відповідальність. Це не просто так. Там зайвого або неправди бути не може.

Якщо дивитися офіційні джерела і вмикати критичне мислення при реагуванні на ту або іншу інформацію, цього буде достатньо для того, щоб виявити фейк.

На що зараз спрямовані ІПСО росіян?

Вони спрямовані на дезорганізацію. Тобто на те, щоб викликати недовіру до влади, недовіру до військового керівництва у різних категорій населення. Якщо у нас немає довіри до влади, то ми починаємо саботувати її ті чи інші рішення. І це те, що треба ворогу. Друге – це розкол між різними цільовими аудиторіями. Чим більший буде конфлікт у нашому суспільстві, тим вигідніше ворогу. Зрозуміло, що на сьогодні критики влади достатньо, і є безліч зашкварів між різними групами населення, між різними лідерами громадської думки, однак важливо пам’ятати, що це сприяє задуму ворога. Тобто тут виважено треба підходити, особливо в умовах воєнного стану.

Джерело: UWN

Розкажіть про фейки про біолабораторії. Якось наші західні партнери на це реагують?

Немає якихось популярних, відомих або потужних офіційних спростувань теми біолабораторій з боку наших західних партнерів. Чому, не знаю. А взагалі тема біолабораторій піднялась не сьогодні, вона була піднята давно. А особливо це відбувалось на початку пандемії COVID-19. Чому так? Тому що у нас зросла кількість біолабораторій, без них просто неможливо було проводити дослідження і дивитися, яким чином епідеміологічна ситуація в тому чи іншому регіоні складається. Ми були в десятках біолабораторій, те, що називається біолабораторіями, ніяких там військових об’єктів немає, дослідів ні на чому не ставиться. А от забори аналізів, реагування різних людей на той чи інший штам COVID – це дійсно робиться. І дійсно з початком пандемії їх кількість зросла і зросла не тільки у нас. Зросла і у РФ. Сучасна біолабораторія дозволяє спростити аналізи, у всіх великих населених пунктах в Україні є "Сінево", "Діла", в яких можна зробити комплексний аналіз крові, перевірити організм. Це розвиваються технології, зростають можливості, для людей більше зручностей – вони в будь-який час можуть здати аналізи і через день отримати їх. Це все і є біолабораторії.

Чому біолабораторії Пентагона? Тому що частина з них фінансувалася відповідними програмами, на кошти, які виділялися Пентагоном для того, щоб стримувати розповсюдження шкідливих інфекцій у світі взагалі. Проводились дослідження по тій самій холері, штами якої присутні в деяких регіонах України.

Це одна з операцій "під чужим прапором". В Росії жодного року не припинялося розроблення власної біологічної зброї. Там працюють потужні наукові інститути на цю тему. Ці дослідження там не припиняються. Які саме зараз, я не знаю, однак можливості використання тих самих штамів COVID-19 в Росії розробляються. Там є науково-виробниче об’єднання "Вектор", воно і займається розробкою біологічної зброї.

З точки зору здорового глузду, чому вони це вкинули, пояснюється дуже просто. По-перше, тема актуальна. Після початку пандемії, коли злякався весь світ і весь світ так чи інакше вводив карантинні заходи і масову вакцинацію. Тобто світ буде на це реагувати. А тут в Україні начебто щось розробляється, тобто відповідно, це небезпечно для світу. Це і використовувалося.  Було зрозуміло завідомо, що такий вкид буде сприйнято.

Як оцінити роботу бійців нашої ІПСО?

Вдалі операції були і не раз. А оцінювати з конкретикою будемо по завершенню війни.

Щодня, неважливо як складається ситуація, – до 24 лютого 2022 року, після 24 лютого 2022 року робота обов’язково ведеться.

Чи справді вплив російського телевізора на мозок є настільки сильним, як це подають? Що це, на вашу думку, – відсутність критичного мислення? Бажання вірити всьому, що говорять з екрану?  Щось інше?

До приходу Путіна до влади, до 2000 року, ми брали навіть за зразок те, як працює російське телебачення, російські ЗМІ. Там дійсно були полярні точки зору, свобода слова, там було різне висвітлення інформації, різні програми НТВ, які вони потім самі критикували. Росіяни сприймали це. З приходом Путіна все це згорнулося, там почалася глобальна цензура, була побудована чітка вертикаль всіх органів, які відповідали за роботу ЗМІ, і врешті-решт, можна сказати, що більше ніж 20 років населення РФ масово сприймало тільки однобоку офіційну державну пропаганду. Навіть в художніх фільмах вона була, в серіалах. Будь-яке інакомислення каралося. Деяких журналістів вбивали, далі придумали статус "іноагента", таврування тих програм, які не подобались російській владі. А якщо 20 років, це пів покоління, людям давати тільки однобоку інформацію, то який світогляд може бути сформований? Це ж не тільки телебачення. Це і електронні ЗМІ, це соцмережі. Коли побачили, що в "ВКонтакті" також присутні полярні точки зору, для Дурова були створені такі умови, що він вимушений був продати цю соцмережу, ФСБ її зараз повністю контролює, як і "Однокласники". У них є ціла державна служба за наглядом, Федеральна служба контролю за розповсюдженням інформації – Роскомнадзор. Тобто викоренити будь-яке інакомислення і давати завідомо підготовлену офіційну державну позицію 20 років.

Але ж вони це транслюють і на інші країни.

Вони чудово розуміють роль інформації. Наприклад, в африканських країнах. На саміті Росія – Африка вони підписали меморандум про співпрацю Russia Today з медіахолдингом країн Африки. І я не можу сказати, що там не професійно зроблені студії або програми, але там російська пропаганда. Так, вона цікаво подається, подається з різного відеоматеріалу, з різними ведучими. Тобто так, як має працювати нормальний канал, єдине, чого там немає, – це правди і об’єктивності.

Тобто вони не здатні включити критичне мислення взагалі?

На відміну від нас, у них немає і альтернативних джерел інформації. Це ж треба налагодити VPN, зайти на інші канали, наприклад, щоб дізнатися правду про війну. Далі зробити відповідні преференції, що буде упереджено щодо росіян подаватися інформація з певною долею гніву, ненависті, агресії, а потім вже витягнути зерна істини. А це не кожен зробить. І не кожен зможе. Простіше включити телевізор.

Зараз у росіян є стабільна практика говорити дві речі: що наш наступ провалився. І що вони збивають все, що летить в їхню сторону. Що це? ІПСО? Чи просто бажання видати бажане за дійсне?

Бажання видати бажане за дійне – це один із способів ІПСО. Звичайно, це ІПСО на власне населення. Вони хочуть долучити ще більше людей до ЗС РФ, щоб ще більше на фронт відправляти. Вони ж не кажуть, що там погано, або, що там запеклі важкі бої з великою кількістю втрат з їхньої сторони. То, відповідно, їм треба казати, що в нас все провалилося.

Якщо дрони деякі долітають, але невідомо чиї. Ми самі не знаємо, чиї то дрони долітають до Москви, але, напевно, путінські, тому що Путін почав цю війну. То для цього вони формують повідомлення, що на підступах до Москви десятками вони збивають ці дрони, а деякі, можливо, долітають. Це також ІПСО.

Яка ІПСО зараз застосовується щодо нашого населення з їхнього боку?

В принципі нічого нового не застосовується. Зараз в основному ІПСО йде на світові центри прийняття рішень. Наприклад, продовольча криза у світі. Путін намагався залучити країни Африки для того, щоб вони підтримали його думку, що тільки на його умовах можливі поставки продовольства. Тут іде потужна ІПСО. Далі іде потужна ІПСО на наших партнерів щодо стримування поставок високотехнологічної необхідної для продовження наступу зброї ЗСУ. Більше на цьому зосереджено.

Безпосередньо на нас... тут продовження не стільки ІПСО, скільки прямі дії залякування, терору. Наприклад останні удари по Кривому Рогу, по Харкову. Під ударом все більше об’єктів саме цивільної інфраструктури, спальних районів, житлових кварталів. Це терор, який має інформаційну складову щодо залякування і паніки.

А нового нічого немає. Активно розкручуються тема корупції у вищих ешелонах влад. Це робити їм дуже просто, вони беруть наші факти викриття, роблять свої висновки і закидають нам назад. Це у них топ-тема з самого початку: корумпована влада, яка продалася Заходу.

І той самий контрнаступ. Він і на нас так діє, що вони розповідають, що він провалився, тому все так довго, тому втрати, тому безперспективно і, відповідно, що треба домовлятися на їх умовах. Ми готові домовлятися, навіть є така позиція, наприклад з російськими військовими, якщо вони зупинять рішення політичного керівництва, тоді з ними є про що говорити. Вони знають, що таке війна, і я впевнений, там теж є ті, хто не хоче її продовження. З російським військовим керівництвом ми можемо домовлятися за умови, що вони нівелюють рішення політичної влади.

__________________________________________________________________________________________________

Ukraine World News щотижня розвінчує найбільш популярні та резонансні фейки росіян. Дивіться наш проект Fact Check, він допоможе не попадатись на російську брехню.   

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується