USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Військові аналітики вважають, що РФ може використати припинення вогню для підготовки нових наступальних операцій

На думку експертів, Росія насправді не зацікавлена у змістовних переговорах і врегулюванні конфлікту
війна
Джерело: відкриті джерела

Росія використає будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Західні ЗМІ продовжують повідомляти, що президент РФ Володимир Путін зацікавлений у припиненні вогню в Україні шляхом переговорів, хоча риторика Кремля та військові дії Росії показують, що Путін залишається незацікавленим у змістовних переговорах і будь-якому врегулюванні, яке б завадило йому знищити незалежну українську державу", – зазначається у звіті.

Як вказують аналітики, припинення вогню не заважає Москві відновити свою наступальну кампанію з метою знищення української державності, і Росія використає будь-яке припинення вогню для підготовки до майбутніх наступальних операцій в межах України.

"Військова інтервенція РФ в Криму та на Донбасі у 2014 році порушила численні міжнародні зобов’язання Росії щодо поваги суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи визнання РФ України як незалежної держави в 1991 році та Будапештський меморандум 1994 року, в якому Росія конкретно зобов’язалася не підривати суверенітет і територіальну цілісність України", – наголошують в ISW.

Військові експерти додають, що немає жодних підстав вважати, що Кремль поважатиме будь-яку нову угоду, що зобов'язує Росію не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України.

"Припинення вогню надало б РФ можливість відновити деградовані сили, відволікти людські ресурси на широкомасштабну експансію і реформи замість того, щоб вести бойові дії в Україні, і дозволило б Росії продовжити мобілізацію своєї оборонно-промислової бази без обмежень, пов'язаних з нагальними оперативними потребами в Україні", – йдеться у звіті.

Крім того, як зазначають в Інституті вивчення війни, РФ могла б використати припинення вогню для підготовки сил, більш придатних для проведення майбутньої серії наступальних операцій з метою зміни режиму, демілітаризації і завоювання України. 

"Припинення вогню, безумовно, надало б Україні власні можливості для вирішення питань формування Збройних сил і розвитку оборонної промисловості, але Кремль, можливо, небезпідставно очікує, що заморожений фронт зробить підтримку України менш нагальною і важливою для Заходу і дозволить Росії випередити Україну в підготовці до відновлення бойових дій", – зауважують аналітики.

Як зазначають в ISW, російські джерела, які заявили про інтерес Путіна до переговорів, висвітлювали територіальні поступки як частину припинення вогню, але мало торкалися ширших стратегічних цілей війни проти України, а постійний акцент на визнанні окупованої української території російською не свідчить про те, що Росія відмовиться від цих цілей.

Військові експерти вважають, що припинення вогню, яке б передбачало передачу нині окупованої території, конкретизувало б ідею про те, що територіальна цілісність України є предметом переговорів, і стало б прецедентом, до якого Кремль, безсумнівно, повернеться, щоб домогтися подальших територіальних поступок і поставити під сумнів ідею української державності в цілому.

Зазначається, що Росія зараз готується до можливості війни з НАТО, і Москва, ймовірно, розглядатиме будь-що, окрім капітуляції України, як екзистенційну загрозу для здатності Росії вести таку війну.

"Кремль продовжуватиме вдавати зацікавленість у переговорах у критичні моменти війни, щоб вплинути на прийняття рішень Заходом щодо підтримки України та продовжувати зусилля, щоб добитися від Заходу превентивних поступок", – додають в Iнституті вивчення війни.

Раніше керівник служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Строжик заявляв, що російський диктатор Володимир Путін вже готовий до невеликої військової операції проти країни НАТО. За його словами, попри те що у Путіна є свої наміри, його наразі зупиняє позиція Заходу.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі