USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Військове меморіальне кладовище в Биківні неможливо побудувати у стислі терміни: В Мінкульті назвали причину

У Заповіднику пояснюють, що частина лісу, в якій заплановано розмістити меморіальне кладовище, ще не повністю досліджена
Заповідник
Заповідник "Биківнянські могили"
Джерело: відкриті джерела

Національне військове меморіальне кладовище на території Биківнянського лісу не зможуть побудувати в найкоротші терміни. Причина - частина лісу, в якій заплановано розмістити меморіальне кладовище, ще не повністю досліджена, тож там можуть бути невиявлені поховання. 

"Частина території Биківнянського лісу, на якій було заплановано розмістити Національне військове меморіальне кладовище, є досі повністю не дослідженою і може містити певну кількість ще не виявлених поховань. Зважаючи на це, а також низку інших об'єктивних причин, побудова меморіального кладовища на території Биківнянського лісу у заявлені найкоротші терміни неможлива", - пояснюють в Мінкульті. 

В міністерсті додають, що на цій території розташовувалася колишня таємна спецділянка НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

Нині Міжнародний меморіал жертв тоталітаризму 1937-1941 років, зокрема і Польський Військовий цвинтар, не охоплює всі можливі місця поховань жертв комуністичного режиму на території заповідника. І хоч там і проводилися пошукові та ексгумаційні роботи у 1971, 1988-1989, 2001-2012 роках, вони не були достатньо ретельними. Тому поза межами "Биківнянських могил" можуть бути недосліджені поховання.

"Таким чином, обрана ділянка потребує ґрунтовного археологічного дослідження включно з ретельними пошуковими та ексгумаційними роботами та визначенням місця поховання нововиявлених решток репресованих громадян", — йдеться у повідомленні.

З огляду на терміни реалізації проєкту та необхідність попереднього обстеження територій меморіальне кладовище не зможуть побудувати в заявлені найкоротші терміни, пояснили у відомстві.

Що відомо про створення військового меморіального кладовища в Биківні

Кабінет міністрів у жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міської адміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення Національного військового меморіального кладовища на території урочища "Лиса Гора". У листопаді 2022 року природоохоронна організація "Київський еколого-культурний центр" запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення Національного військового меморіального кладовища замість урочища "Лиса гора".

Вже у березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві. Передбачається, що його загальна площа сягне майже 100 гектарів землі. 

У квітні цього року Київрада розпочала створення кладовища. А першу чергу меморіального кладовища планують відкрити вже наприкінці осені. 

Планується, що архітектурний комплекс міститиме військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань тих загиблих, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Читайте також:
Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки