USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україні з'явиться військова поліція, яка розшукуватиме дезертирів: Зареєстровано законопроєкт

Підпорядковуватиметься така поліція головнокомандувачу ЗСУ
ЗСУ військова поліція
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада розгляне доопрацьований законопроєкт №6569-д про створення військової поліції. Його вже сьогодні передали на розгляд комітету.

Документом визначається статус військової поліції, правові засади організації діяльності, загальна структура та особовий склад, підстави та порядок застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї військовослужбовцями військової поліції, правовий та соціальний захист особового складу військової поліції.

Згідно з документом, підпорядковуватиметься така поліція головнокомандувачу ЗСУ і займатиметься правопорушеннями, які вчинили військовослужбовці ЗСУ, Міноборони та Державної служби транспорту, зокрема проводитиме службові розслідування.

Також вона супроводжуватиме колони військових транспортних засобів та транспортних засобів спеціального призначення. Працівники військової поліції зможуть зупиняти військові транспортні засоби та перевірятимуть документи у разі порушень водіями ПДР.

Така поліція комплектуватиметься за рахунок чисельності Збройних сил України, проте не може перевищувати 1,5% їхньої чисельності.

У пояснювальній записці зазначається, що діюча Військова служба правопорядку у ЗСУ не має повноважень щодо здійснення оперативно-розшукових заходів і притягнення осіб до відповідальності. – "Водночас відсутність належного розшуку дезертирів та інших осіб, які самовільно залишили місця несення служби, незабезпечення невідворотності їх покарання може негативно позначатися на стані боєготовності та правопорядку у ЗСУ та інших військових формуваннях".

Військова служба правопорядку

Зазначимо, що сьогодні воєнними злочинами в Україні займається військова служба правопорядку (ВСП). 

Патрулі й посадовці ВСП можуть виконувати особистий огляд громадян, речей, які в них є, транспортних засобів і речей, які вони перевозять.

Також вони вивчають обставини злочинів та інших правопорушень, вчинених у військових частинах та на військових об’єктах.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом