USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

В Україні загалом задокументували 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни

Найбільше таких злочинів було скоєно в Херсонській області
полон цивільні в'язниця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні загалом уже задокументували 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни. Про це, посилаючись на статистику від Офісу генпрокурора, сказала під час інтерв'ю "Укрінформ" заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"Більшість із осіб, щодо яких вчинили сексуальне насильство, – це жінки, їх майже 200. Інші – це 113 чоловіків. Є також й неповнолітні – 15 осіб", – розповіла Павліченко.

Посадовиця наголосила, що під загальну статистику підпадає не лише факт зґвалтування. Йдеться ще й про примусове оголення і погрози зґвалтуванням тощо. Тому ці всі злочини кваліфікують саме як сексуальне насильство, вчинене в умовах війни.

Щодо географії вчинення злочинів, то Павліченко каже, що найбільше таких – в Херсонській області. Далі йдуть Київська, Донецька, Харківська, Запорізька й Чернігівська області. Це якраз ті регіони, які були під окупацією.

Більшість злочинів правоохоронці задокументували вже після звільнення території від загарбників. Спецгрупи наразі об’їхали майже 700 населених пунктів й опитали більше ніж 20 тисяч цивільних громадян.

"В одному такому кримінальному провадженні може бути кілька фактів сексуального насильства. Так, в одну справу об’єднуються факти, якщо це було, наприклад, зґвалтування десь в одному населеному пункті або стосовно однієї родини", – пояснила посадовиця.

Новини за темою: Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН

Знущання окупантів

Про жахливі знущання сексуального характеру ворогів над громадянами звітували в березні й в громадській організації "Прожектор". Так, під час окупації Херсонщини російські військові катували, ув'язнювали, вчиняли сексуальне насильство та позбавляли фізичної свободи ЛГБТК-людей через їхню орієнтацію та гендерну ідентифікацію. 

Юристи та адвокати проєкту опитали 51 ЛГБТК-людину, склавши 18 письмових протоколів. Повідомлялося про вісім випадків, скоєних російськими військовими в Херсонській області з березня до листопада 2022 року.

Ці ситуації можуть вважатися воєнними злочинами або злочинами проти людства, зокрема переслідування за гендерною ознакою, зазначають правозахисники. За словами свідків, окупанти цілеспрямовано шукали людей, які належать до ЛГБТК.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід