USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

СБУ заблокувала 26 Telegram-каналів, які повідомляли про те, де роздають повістки

Підписані на ці канали були більше ніж 400 тисяч людей
телеграм-канали затримання
Джерело: СБУ
Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували 26 Telegram-каналів, у яких розповсюджували інформацію для чоловіків призовного віку задля уникнення мобілізації. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

За даними правоохоронців, адміністратори Telegram-каналів писали про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Київській, Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Львівській та Одеській областях.

Аудиторія каналів перевищувала 400 тисяч підписників. Адміністратори також пропонували свої платформи для реклами.

Насамперед вони повідомляли про актуальні місця вручення повісток і закликали ховатися від представників військкоматів. СБУ повідомляє, що адміністратори каналів збирали дані від інформаторів серед місцевих мешканців.

Новини за темою: Зеленський доручив перевірити систему "Шлях": "Волонтерам", які виїхали за кордон та не повернулися, – приготуватися

"Правоохоронці ідентифікували організаторів Telegram-каналів. Двоє з них виявилися власниками SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих ботоферм", партнерські відносини повідомляють в СБУ.

Під час обшуків СБУ виявила комп’ютери, мобільні телефони з доказами протиправних дій та банківські картки, на які надходили гроші за розміщення реклами.

Яким може бути покарання?

Правоохоронці повідомили шістьом адміністраторам Telegram-каналів про підозру щодо перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 ККУ). Затриманим може загрожувати позбавлення волі до 10 років. 

Мобілізація в Україні

Воєнний стан та загальна мобілізація були введені в Україні із самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року та діють досі. 

Що таке воєнний стан? 

Особливий правовий режим, що вводять у країні або в окремих її місцевостях у випадку збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності, її територіальній цілісності.

Воєнний стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Читайте також:
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента
Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується Обов’язковий вишкіл для військовозобов’язаних замість строкової служби: Скільки триватиме та кого стосується