USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

В Україні планують побудувати понад 30 заводів з виробництва біометану

Оператор вже зараз готовий надавати послуги із транспортування біометану
Завод
Джерело: відкриті джерела

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) отримав заявки від понад 10 компаній, які розглядають будівництво 31 біометанового заводу продуктивністю 225 млн куб. м на рік. Про це повідомив генеральний директор компанії Дмитро Липпа під час виступу на засіданні профільного комітету Верховної Ради, інформує пресслужба Оператора ГТС.

"Вдале позиціювання українського біометану на ринках ЄС потребує деталізованого та зваженого підходу, метою якого є напрацювання механізмів транскордонної торгівлі біометаном, зокрема зняття бар’єрів для реалізації у країнах ЄС біометану, що транспортується газотранспортною системою", –  зазначив Липпа.

Важливою є уніфікація нормативних вимог щодо біометану з країнами Євросоюзу та усунення внутрішніх обмежень для його експорту. Це стосується узгодження митного оформлення переміщення біометану через кордон та забезпечення видачі гарантій і сертифікатів його походження, пояснив гендиректор Оператора ГТС.

Новини за темою: Німеччина розглядає можливість модернізації української ГТС для транспортування водню

Також для розвитку галузі потрібно створити додаткові фінансові інструменти транскордонного кредитування, які можуть бути застосовані, зокрема, для повного або часткового покриття витрат виробника на приєднання до мереж.  

Оператор ГТС України декілька років поспіль веде системну роботу з урядом, Верховною Радою, бізнесом та потенційними інвесторами у біометанові проєкти. 

Компанія враховує цей сектор у планах розвитку ГТС, і вже зараз готова надавати послуги із транспортування біометану. 

Партнерство України та ЄС у сфері відновлюваних газів

В лютому Україна і Європейський Союз уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, біометану, водню та інших синтетичних газів.

Мета партнерства – поглиблення співпраці у розвитку відновлюваної енергетики, зокрема, екологічно чистих, сталих газів та їх деривативів, а також синхронізація зусиль щодо прискорення "зеленого переходу".

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар