USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Німеччина розглядає можливість модернізації української ГТС для транспортування водню

Водень – це неймовірно перспективний напрямок для нашої країни
Водень зелена енергетика
Джерело: відкриті джерела

Німеччина розглядає низку проєктів у сфері виробництва та транспортування водню. Серед них можлива модернізація української ГТС для транспортування водню, повідомляє пресслужба Міненерго. 

Наскільки реально модернізувати нашу ГТС під водень

Насправді абсолютно реально. Більш того, "Нафтогаз", "Укртрансгаз" і оператор ГТС вже доволі тривалий час вивчають це питання. Й до того ж ми маємо всі шанси стати одними з ключових гравців на світовому ринку водню. У нас є газосховища, що посідають третє місце у світі за своїми обсягами. Якщо їх вдасться модернізувати під водень – то наша країна зможе увійти до переліку головних операторів ринку водню.

Тому НАК "Нафтогаз України" ще влітку минулого року заявляв про наміри стати найбільшим виробником водню в країні.

"Нафтогаз" залишає за собою амбіцію стати найбільшим виробником водню в Україні. Минулого року в нас було дуже багато роботи, пов’язаної з розвитком водневої економіки. У світі цей напрям залишається перспективним: зависока ціна на газ у світі стимулює розвиток водневих проєктів", – заявляв тодішній радник голови правління "Нафтогазу" з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та зеленого курсу ЄС Олексій Рябчин.

Оператор ГТС також активно вивчає можливість використання трубопроводу як для транспортування суміші водню з газом, так і для чистого водню.

А в "Укртрансгазі" говорять про те, що вивчають способи зберігання водню – чи у наявних газосховищах, чи у нових сховищах, які потрібно буде побудувати. 

"Окрім того, ми повинні аналізувати промислову безпеку, необхідну нормативно-правову базу, географію логістичних коридорів, вплив водню на фізичний стан сховищ", – розповів начальник технічного Департаменту АТ "Укртрансгаз" Роман Малютін.

Скільки Україна може виробляти водню

Для цього у нас є всі можливості. Адже в Україні є ГЕС, які можуть виробляти "зелений водень". Про свою готовність реалізувати проєкт з електролізного виробництва водню потужністю 1 МВт вже заявляли представники Дніпровської ГЕС.

В цілому, за оцінками НАНУ, загальний потенціал середньорічного виробництва "зеленого водню" в нашій державі становить близько 505 млрд кубометрів. За прогнозами, за умови сприятливої державної політики Україна здатна виробляти до 5 млрд кубометрів протягом наступних десятиліть.

Відповідно, Україна зможе не тільки виробляти водень для власних енергетичних потреб, але й експортувати його в Євросоюз.

Зацікавленість Німеччини

Те, що Німеччина висловлює величезну зацікавленість у модернізації української ГТС під водень, цілком зрозуміла. Адже країна активно переходить на альтернативні джерела енергії. Так, восени 2022 року стало відомо, що країна використовуватиме перші у світі потяги, які на 100% рухаються на електроенергії, що виробляється воднем.

Такий потяг у середньому може проїхати приблизно тисячу кілометрів без дозаправки.

А на початку березня цього року канцлер Олаф Шольц заявив, що у Німеччині розпочнеться побудова газових водневих електростанцій. Орієнтовна потужність нових станцій сягатиме 17–21 гігават.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар