USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні можуть мобілізувати обмежено придатних: РНБО готує роз'яснення цьому терміну

У РНБО готують тлумачення щодо питання, хто такий умовно придатний громадянин і де такі люди можуть використовуватися
РНБО
Засідання РНБО
Джерело: Офіс Президента

В Україні можуть мобілізувати до лав ЗСУ обмежено придатних громадян, однак Рада національної безпеки і оборони готує роз'яснення цьому терміну, щоб він не мав подвійного-потрійного трактування. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

"Є в наших нормативно-правових документах термін – відповідний або умовно відповідний. Треба дати тлумачення, хто такий умовно придатний, де люди, які мають такий припис у своїх документах, можуть використовуватися", – сказав він.

За його словами, коли такі люди потрапляють у ті чи інші частини з умовною придатністю, є процеси у командирів.

"Тому для того, щоб закрити це питання раз і назавжди, рішенням Ради нацбезпеки і оборони дано доручення роз'яснити цей документ, щоб не було подвійного-потрійного трактування цієї норми", – зазначив секретар РНБО.

При цьому додав, що "сьогодні, згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони, це питання буде вирішено".

Що таке обмежено придатний і чи підлягають такі особи мобілізації?

Варто уточнити, що обмежено придатні громадяни не підлягають призову в мирний час, однак під час воєнного стану такий статус не означає, що військовозобов'язаний відтермінований від служби в армії.

У мирний час є досить широкий список хвороб, які роблять людину непридатною до служби. Однак в умовах воєнного стану цей список значно звужується.

Якщо говорити про рід військ, то визнані обмежено придатними до військової служби не можуть служити в десантних військах, плавскладі, морській піхоті, у спецозброєннях.

Водночас вони придатні до служби в частинах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо.

Які саме служби та військові роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю, позначають під час проходження медичної комісії.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні