USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

В Україні буде сформовано перший польський добровольчий спецпідрозділ, – ЗМІ

Поляки виконуватимуть розвідувально-диверсійні завдання
Польща добровольці
Джерело: відкриті джерела

В Україні розпочалося формування першого польського добровольчого спецпідрозділу. Про це повідомляє видання Onet.

Детальніше про польський спецпідрозділ

До складу спецпідрозділу увійдуть досвідчені військові, що добровільно хочуть воювати в Україні. Вони, за даними видання, співпрацюватимуть з аналогічним підрозділом росіян – легіоном "Свобода Росії".

Підрозділ займатиметься розвідкою та диверсійною діяльністю. Варто зазначити, що частина поляків раніше брали участь у розвідувально-диверсійній діяльності з моменту вторгнення Росії в Україну. Ще частина добровольців уже готуються до бойових дій.

"Передача військових квитків військовослужбовцям польського підрозділу може відбутися навіть упродовж тижня-двох. З поляками набагато легше, ніж із білорусами чи росіянами. Підрозділ не входитиме до складу Міжнародного легіону територіальної оборони України, в якому досі польські добровольці воювали пліч-о-пліч з добровольцями з інших країн, виконуючи фронтові завдання. Це буде незалежний від цього легіону спецпідрозділ, який підпорядкований безпосередньо Міністерству оборони України", – цитує видання представника Міноборони України.

Польський добровольчий легіон формуватиме громадянин Польщі, який з самого початку російського вторгнення воював на боці України.

Які ще в Україні є іноземні спецпідрозділи та легіони

У Збройних силах України є кілька іноземних добровольчих батальйонів.

Міжнародний легіон

Ще на самому початку вторгнення Росії в Україну президент Володимир Зеленський підписав указ про формування Міжнародного легіону. В нього увійшли іноземні громадяни, що воюють на стороні нашої держави ще з 2014 року.

Приблизно до кінця березня 2022-го в Україну, за даними МЗС, прибули близько 20 тисяч добровольців із 55 країн світу. В основному громадяни США, Британії, Польщі, Канади, країн Балтії. Були навіть добровольці з Японії та Бразилії.

Цікаво, що до Міжнародного легіону приймають лише тих, в кого є реальний бойовий досвід. При цьому бійців, що входять до будь-яких ультракрайніх організацій, таких, як нацистських, фашистських чи расистських, не беруть.

Отримують зарплату іноземці від ЗСУ. Однак їм також допомагають і іноземні донори, купуючи амуніцію, що не входить до комплектів українських бійців.

Легіон "Свобода Росії"

Наприкінці березня 2022 року рота російської армії добровільно перейшла воювати на українську сторону. Пізніше підрозділ отримав назву "Свобода Росії", а також документальне підтвердження свого входження до ЗСУ.

"Свобода Росії" виконує диверсійно-розвідувальні завдання на території Росії, а також виявляє ворожі ДРГ.

Механізований підрозділ полку імені Кастуся Калиновського

Цей добровольчий підрозділ був створений наприкінці лютого 2022 року одразу після нападу Росії на Україну.

В його складі воюють добровольці з Білорусі, що знаходяться в Україні ще з 2014-го, а також представники опозиції, що переїхали в нашу державу після придушення антиурядових протестів. 

Крім білорусів в підрозділі також воюють і литовці.

Грузинський національний легіон

Бійці цього легіону воюють в Україні з 2014 року. З 2016-го він офіційно увійшов до складу ЗСУ. На цей момент в ньому є близько тисячі бійців.

Чеченські батальйони імені Джохара Дудаєва та шейха Мансура

Обидва батальйони сформовані з чеченців, які вимушено покинули свій дім під час другої Чеченської війни.

Вони воювали на Донбасі з 2014 року, а після вторгнення Росії в Україну захищали Київ.

Раніше ми писали, що в Росії працює секретний український батальйон "Братство": Бійці влаштовують диверсії і знищують посадовців.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України