USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В одній з військових частин Чернігівщини купували генератори за завищеними цінами. Збитки становлять майже 40 млн гривень

Зокрема були закуплені генератори за безпідставно завищеною ціною, більшість з яких не видавалася військовим
військові
Джерело: відкриті джерела

На Чернігівщині в одній з військових частин були виявлені порушення майже на 40 млн гривень. Зокрема були закуплені генератори за безпідставно завищеною ціною, більшість з яких не видавалася військовим. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Так, аудитори встановили порушення, що призвели до збитків державі на суму 38,8 млн гривень. Наймасштабнішим стало безпідставне завищення вартості придбаних у 2022 році генераторів, що спричинило 37,1 мільйона гривень збитків.

Аудит встановив, що посадові особи військової частини укладали додаткові угоди з постачальниками, чим істотно змінювали умови договору. Через це вони закупили на 163 генератори менше від встановленої потреби, додають у відомстві.

"Причому в період із жовтня 2022-го по квітень 2023 року, коли генератори були критично потрібні військовим, більшість із них до військових частин не постачалися, а накопичувалися на складах. Частка виданих генераторів для користування не перевищила 15% від закуплених", – кажуть у міністерстві.

Також були встановлені інші порушення на загальну суму 1,7 млн гривень. А ще – факти перешкоджання діям аудиторів під час перевірки, додають у відомстві. Міноборони передало до правоохоронців матеріали щодо порушень посадовців, які призвели до збитків. Зокрема йдеться про командира військової частини.

Раніше ми писали, що Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку та його заступника, а правоохоронці повідомили їм про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень. У матеріалах справи йдеться про закупівлі 2021–2022 років, коли Держспецзвʼязку мали придбати засоби інформатизації для створення системи захищених реєстрів даних і зробили це за завищеною вартістю. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням