USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Український спецназ потужно атакував російську базу в Сирії

Внаслідок атаки на окупованому росіянами аеродромі "Кувейрес" знищено військову техніку
Аеродром
Аеродром "Кувейрес"
Джерело: відкриті джерела

Бійці підрозділів Головного управління розвідки Міноборони України завдали потужного удару по російських військах у Сирії, а саме по військовій базі. Про це пише Kyiv Post з посиланням на джерела.

Джерела зазначають, що удар було завдано наступного дня після зустрічі російського диктатора Володимира Путіна з президентом Сирії Башаром Асадом, що відбулась у середу, 24 липня.

Внаслідок атаки на окупованому росіянами аеродромі "Кувейрес" знищено військову техніку.

Видання навіть опублікувало відео. На ньому видно, що спочатку знищується російський рухомий комплекс РЕБ, а після того дрони атакують російські військові обʼєкти на самому аеродромі.

Зазначається, що окрім зберігання техніки РФ використовує цей аеродром для тренування та відправки іноземних найманців на війну в Україну.

Війська РФ в Сирії

Росія ввела свої сили до Сирії 2015 року, щоб підтримати режим Башара аль-Асада. Відтоді Москва розгорнула там свої бойові літаки та системи ППО. Восени 2022-го Росії довелося перекинути частину своїх військ із Сирії на фронт в Україну.

Реакція України

У квітні 2023 року Україна планувала завдати Росії втрат у Сирії, щоб змусити Москву перекинути свої сили з України. Злиті документи з’явились у ЗМІ.

Зокрема, у грудні 2022-го українські розвідники віддавали перевагу ударам по російських силах із безпілотників. Імовірно, вони хотіли обмежити удари лише по місцях розташування ПВК "Вагнера".

До ударів мали залучити бійців Сирійських демократичних сил (SDF). Вони прагнули пройти навчання, а також отримати системи ППО та гарантії, що їхня роль в українських операціях буде утаємничена. Керівництво SDF також заборонило бити по російських позиціях у курдських районах.

У документі, який з’явився в розпорядження ЗМІ, було детально описано удари по російських найманцях і техніці в Сирії та ймовірну реакцію Москви. Так, порівнюються атаки на добре захищені "пріоритетні" російські обʼєкти поблизу Дамаска та сирійського узбережжя, які були б найнебезпечнішими, але найдорожчими для Росії, та удари по "повʼязаній із Росією нафтовій інфраструктурі" в Центральній Сирії, яка погано захищена та яка б завдала втрат вагнерівцям.

Проте, згідно з документом, Зеленський наказав припинити операцію. У файлі зазначено три ймовірні причини такого рішення: тиск зі сторони США, обмежена кількість українських безпілотників та сумніви щодо успіху атак. У Вашингтоні вважають, що Київ навряд відновить операції в Сирії без підтримки Сполучених Штатів та Туреччини.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP