USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Українське судно атаковано хуситами в Аденській затоці, є поранений

По суховантажу Verbena, що належить Україні, було випущено дві ракети
Єменські хусити
Члени берегової охорони Ємену
Джерело: відкриті джерела

Українське судно Verbena, яке експлуатує Польща, потрапило під атаку хуситів в Аденській затоці. По суховантажу прилетіло дві ракети, інформує Центральне командування Збройних сил США.

У повідомленні йдеться, що 13 червня хусити запустили дві протикорабельні крилаті ракети в Аденській затоці. Обидві влучили в судно Verbena. Воно нещодавно пришвартувалося в Малайзії і під прапором Панами прямувало до Італії з дерев'яними будівельними матеріалами.

Унаслідок атаки зафіксовано пошкодження, також на судні виникла пожежа. Внаслідок чого поранення отримав один моряк.

"Така нерозважлива поведінка підтримуваних Іраном хуситів продовжує загрожувати регіональній стабільності та ставить під загрозу життя моряків у Червоному морі та Аденській затоці. Хусити стверджують, що діють від імені палестинців у Секторі Гази, але вони атакують і загрожують життю громадян третіх країн, які не мають нічого спільного з конфліктом у Газі", – зазначили у ЗС США.

Регулярні атаки хуситів

Як відомо, із середини листопада минулого року бойовики-хусити в Ємені неодноразово запускали безпілотники і ракети проти торгових суден у Червоному морі, стверджуючи, що діють на знак солідарності з палестинцями проти військових дій Ізраїлю в Секторі Гази.

Спочатку бойовики захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні 2023 року хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. 

Зазначимо, що у відповідь на безпрецедентні атаки бойовиків у Червоному морі США і Британія розгорнули власну військову операцію Operation Prosperity Guardian. До неї приєдналися Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші – загалом у коаліції понад 20 країн.

У рамках операції американська та британська авіація досі завдають ударів по штабах і складах бойовиків.

На початку 2024 року хусити вивели з ладу підводні кабелі зв'язку, що з'єднують Європу з Азією.
Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України