USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українку Харлан зняли з чемпіонату світу з фехтування після відмови привітати суперницю з Росії: Подробиці скандалу

Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи "стукнутися" зброєю
Ольга Харлан
Ольга Харлан
Джерело: відкриті джерела

Лідерку збірної України з фехтування Ольгу Харлан зняли з участі на чемпіонату світу після того, як вона відмовилася привітати нейтральну атлетку з Росії Анну Смірнову після своєї перемоги.

Харлан взяла участь на чемпіонаті світу в одиночному турнірі з фехтування на шаблях на наступний день після того, як Міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту змагань, де виступають спортсмени з Росії та Білорусі. І перемогла нейтральну фехтувальницю з Росії у першій же сутичці на стадії плей-оф.

Після завершення сутички Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи "стукнутися" зброєю. Не отримавши відповіді від росіянки, українська фехтувальниця залишила межі доріжки.

Протест росіянки

Дії Харлан росіянка намагалася опротестувати, посилаючись на відмову привітання з боку українки, що згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування карається чорною карткою – дискваліфікацією з турніру. Попри це, у лайвтабло до наступного раунду пройшла саме Харлан, яка мала зустрітися з представницею Болгарії Йоаною Ілієвою.

Однак сутичка між Харлан та Ілієвою у підсумку не відбулася, фехтувальниці навіть не виходили на доріжку. А у лайвтабло було відзначено, що до наступного раунду проходить саме болгарська атлетка.

Спершу Харлан пропустили до наступного раунду змагань. Однак на наступну сутичку проти представниці Болгарії Йоани Ілієвої українка не вийшла, тоді як у протоколі змагань напроти неї вказали "виключення".

У правилах FIE є лише одне трактування "виключення" – це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Тобто українська фехтувальниця має пропустити й командний турнір з фехтування, де нейтральних представників з Росії та Білорусі немає.

Україна готує апеляцію

Україна готує апеляцію на дискваліфікацію шаблістки Ольги Харлан з чемпіонату світу з фехтування, що проходить у Мілані. Про це розповів президент організації Михайло Ілляшев в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Виключення Харлан зі списку учасниць одиночного турніру з шаблі відбулося після її сутички з нейтральною фехтувальницею з Росії Анною Смірновою. Українка здобула перемогу над росіянкою з рахунком 15:7, однак потім відмовилася вітати її рукостисканням, запропонувавши замість цього "постукатися" зброєю.

Михайло Ілляшев, президент федерації фехтування України, в ефірі марафону "Єдині новини" розповів про апеляцію, яка готується на рішення про дискваліфікацію. І сподівається, що Харлан зможе ще виступити на командному турнірі з жіночої шаблі, якщо протест буде підтримано.

"Ми повністю підтримуємо Ольгу Харлан у цій ситуації. Я зараз знаходжусь на чемпіонаті світу, ми готуємо протест, будемо оскаржувати це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не давав чорну картку, не дискваліфіковував її. Це вже потім почались "підкилимні ігри". Ця дискваліфікація з’явилась уже після того, як визначилась наступна суперниця [Ольги Харлан], навіть був призначений суддя на наступний бій.

Ми сподіваємось, що розгляд апеляції завершиться днями. Але вже мова про те, аби її повернули на ці змагання, не може йти. У цьому випадку ми будемо намагатись досягнути того, щоб скасували цю чорну картку, дискваліфікацію, яка потягне за собою неможливість її виступу в командних змаганнях, які будуть за кілька днів у Мілані. А нам важливо, аби наша команда виступала. Так званих "нейтральних" спортсменів у командних змаганнях усе одно не буде", – сказав Ілляшев.

Зазначимо, що Харлан виступила на чемпіонаті світу на наступний день після того, як Міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту змагань, де виступають спортсмени з Росії та Білорусі. У ньому вказано, що українським атлетам можна виступати на турнірах, де присутні представники з Росії та Білорусі, якщо вони не змагаються під власним прапором.

Як відбулася дискваліфікації Ольги Харлан з ЧС-2023 з фехтування

Про це головна тренерка збірної України з фехтування Наталія Конрад заявила в ефірі марафону "Суспільне Спротив".

"Ольга не потиснула руку, запропонувала зброю "нейтральній" дівчинці, але вона цього не захотіла, залишилась на доріжці, і вони почали писати протест до FIE. Хоч суддя і зафіксував перемогу Ольги, це з’явилось на табло. Потім пройшов певний час, нас викликали та сказали, що є два шляхи вирішення питання: або ви тиснете руку, або буде дискваліфікація. Звісно, ми намагались пояснити, що це нестандартна ситуація, що мають бути інші шляхи її вирішення", – пояснила Конрад.

На її думку, був дуже-дуже великий тиск з боку представників країни-агресорки.

Читайте також:
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування! Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування!
В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди