USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна вдарила по Краснодарському краю та Ростовській області "Нептуном", – ISW

Після удару по крейсеру "Москва" Україна модифікувала ракети "Нептун" для наземних цілей
Порт Кавказ у Краснодарському краю
Порт "Кавказ" у Краснодарському краю
Джерело: відкриті джерела

Українські війська в ніч на 18 червня завдали ударів по російських нафтобазах у Ростовській області та Краснодарському краю, використовуючи ракети вітчизняного виробництва "Нептун". Це друга атака ракетами по наземній цілі в Росії. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Українські сили наразі завдали двох ударів власними ракетами "Нептун" по районах на російській території, які знаходяться в радіусі дії наданих Сполученими Штатами Америки ATACMS, але які також захищені політикою США, яка створила величезне укриття на території Росії", – йдеться в повідомленні.

Аналітики нагадують, що Сполучені Штати не дозволяли українським силам використовувати існуючу надану США зброю для ударів по законних цілях на російській території протягом більшої частини повномасштабного вторгнення і досі забороняють Україні використовувати ATACMS будь-де в Росії.

Зазначається, що Україна вперше запустила протикорабельні ракети "Нептун" проти російських морських цілей у квітні 2022 року, і їй довелося продовжити розвиток і модифікувати ці ракети для завдання глибоких ударів по території Росії – процес, який тривав понад два роки.

Наслідки атаки

18 червня з’явилась інформація у ЗМІ, що українські війська вночі застосували протикорабельні ракети "Нептун" по нафтовому терміналу ТОВ "Югнефтехімтранзит" у портовому місті Чушка Краснодарського краю (порт "Кавказ").

Російське опозиційне видання "Астра" повідомило, що вночі місцеві жителі стали свідками вибухів поблизу Чушки, а також, що вогонь пошкодив трубопровід та ділянки з інженерним або технічним обладнанням.

Російська влада не підтвердила удар, але 18 червня Міністерство оборони Росії заявило, що 17 червня російські війська перехопили українську ракету "Нептун" у невстановленому районі.

Згодом джерела в Службі безпеки України повідомили українським ЗМІ, що українські війська завдали ударів з безпілотників по нафтових терміналах "Азовська" та "Азовнафтопродукт" в Азові Ростовської області, а геолокаційні кадри показують, що пожежа виникла вночі з 17 на 18 червня і заглибилася. Влада Ростовської області повідомила, що в результаті ударів підпалили нафтові резервуари.

Джерела в СБУ заявили, що на цих складах разом 22 паливні цистерни, а кримська служба "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" повідомила, що через ці сховища проходить до 60 тонн нафтопродуктів на місяць і що резервуари можуть витримати до 30 тис. кубометрів нафтопродуктів одночасно.

Російські Telegram-канали повідомляють, що пожежа на нафтобазі в Азові палала понад добу. Аж близько 5:30 19 червня пожежу було локалізовано.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом