USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Європі зростає популярність російського пошуковика "Яндекс"

Yandex опинився під сильним тиском в Росії після повномасштабного вторгнення у 2022 році
Яндекс
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Популярність Yandex зростає через антимонопольне розпорядженням Європейського Союзу, яке змусило Google запропонувати користувачам на вибір конкуруючі додатки для пошуку в інтернеті, що працюють під управлінням операційної системи Android. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що Yandex з'являється на "екрані вибору", що дозволяє користувачам смартфонів Android у 23 європейських країнах вибрати бажану пошукову систему. Нещодавно він увійшов до п'ятірки найпопулярніших пошукових систем Android у Німеччині, Італії, Чехії та Данії, згідно з інформацією на сайті Android.

"Справжнє занепокоєння викликає те, що Yandex – пошукова система з явними зв'язками з Кремлем, все ще може працювати на нашому ринку ЄС", – зазначив член Європейського парламенту Стефані Йон-Куртен.

У вересневому оновленому списку санкцій Євросоюз звинувачує компанію в тому, що вона "несе відповідальність за просування державних ЗМІ та наративів у своїх пошукових результатах, а також за зниження рейтингу і видалення контенту, критично налаштованого до Кремля, наприклад, контенту, пов'язаного з російською агресивною війною проти України".

Екран вибору в Android був розроблений Google у 2019 році, відтоді як регулятори ЄС оштрафували компанію на 4,34 мільярда євро і наказали їй припинити витісняти конкурентів з ринку мобільного пошуку. Екран дозволяє користувачам мобільних пристроїв Android вибирати з 5 найпопулярніших загальних пошукових сервісів, що відповідають вимогам, у їхній країні. Google оскаржує це рішення в судах Євросоюзу.

Незважаючи на зростання популярності екрана вибору в Android, частка мобільного пошуку Yandex в Європі залишається на рівні близько 2,8%, згідно з даними StatCounter.

Yandex опинився під сильним тиском в Росії після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Засновник компанії Аркадій Волож потрапив під санкції ЄС у червні минулого року, коли ЄС послався на підтримку Yandex російської пропаганди та кремлівських наративів про війну.

Компанія Yandex зареєстрована в Нідерландах і торгувалася на біржі Nasdaq, поки її акції не були заморожені після вторгнення. Реєстрація за кордоном була поширеною стратегією для російських компаній, які шукали іноземних інвесторів ще до повномасштабної війни проти України.

Спроби Yandex залишитися вільними від державного впливу стали неспроможними на тлі репресій Кремля проти онлайн-інформації після вторгнення. Путін підписав закон, згідно з яким за поширення "фейкових новин" про військових, які влада вважає "фейковими", передбачено покарання до 15 років позбавлення волі.

НАЗК внесло сервіси Yandex до переліку кандидатів на санкції

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло низку дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції. Компанія працює в Росії і сплачує значні податки до держбюджету агресора.

Правоохоронці стверджують, що сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до масиву приватних даних користувачів.

Заборона Yandex в Україні

16 травня 2017 року РНБО заблокував роботу діяльність ТОВ "Яндекс" в Україні.

15 квітня 2023 року, згідно з Указом президента України Володимира Зеленського, ввели санкції проти російських компаній, зокрема й ТОВ "Яндекс", терміном на 10 років.

Непідсанкційними наразі залишаються такі юридичні особи, як "Яндекс Банк", "Яндекс Доставка", "Яндекс Пробки", "Яндекс Лавка", "Яндекс Таксі", "Яндекс ДЦ", "Яндекс Випробування", "Яндекс Драйв" тощо.

Читайте також:
РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу