USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В ЄС не можуть визначитися з виробниками боєприпасів для України, – Politico

В Євросоюзі хочуть уникнути контрактів з турецькими фірмами й залишити гроші в Європі
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела
Країни ЄС домовилися про закупівлю мільйона боєприпасів для України, проте все ще ніяк не можуть визначитися, з ким укладати контракти на їх виготовлення – чи виключно з компаніями Євросоюзу, чи з усіма виробниками, пише Politico з посиланням на джерела.

За даними співрозмовників видання, 5 квітня посли ЄС зустрічалися для обговорення цього питання, але не змогли досягти значного прогресу.

Видання пише, що Франція наполягає на тому, щоб гроші залишалися в межах Євросоюзу. За словами джерел, Греція та Кіпр підтримують її, щоб уникнути укладання контрактів з турецькими виробниками.

Двоє дипломатів розповіли, що Єврокомісії, виконавчому органу ЄС, також потрібно визначити потенціал європейських компаній, перш ніж можна буде досягти остаточної угоди.

Новини за темою: Данія і Норвегія передадуть Україні вісім тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів

Водночас країни досягли згоди щодо передачі Україні боєприпасів із власних складів. Очікується, що відповідний юридичний документ опублікують наступного тижня. Потім Євросоюз планує втілити план постачання боєприпасів у три етапи.

Спершу виділять 1 мільярд євро на відшкодування країнам, які можуть негайно надати боєприпаси, і, можливо, ракети із власних запасів або перенаправити замовлення.

Потім ЄС має намір виділити ще 1 мільярд євро на спільну закупівлю додаткових боєприпасів для України та заміну наданих Європою снарядів.

Нарешті, планується вивчити шляхи підвищення здатності Європи виробляти зброю на роки вперед.

Раніше

У січні повідомлялося, що Державний концерн "Укроборонпром" розгорнув серійне виробництво 82-мм осколкових мін за кордоном. Відомо, що міни виготовляються на потужностях однієї з країн – членів НАТО.

Також ми писали, що Державний концерн "Укроборонпром" у кооперації з країною альянсу налагодив виробництво артилерійських 122-мм снарядів за кордоном та вже встиг відвантажити партію Збройним силам України.

Снаряд калібру 122 мм використовується українською артилерією при роботі з причіпними гаубицями Д-30 та САУ 2С1 "Гвоздика".

Всі деталі про вітчизняні снаряди для ВСУ ми розповідали за посиланням.
Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну