USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Тепловий удар в автомобілі. Чому залишати дитину в авто саму небезпечно навіть на кілька хвилин?

Температура в автомобілі через "парниковий ефект" може дуже швидко піднятися до смертельно небезпечного для дитини рівня
дитина в авто
Джерело: відкриті джерела

Літня спека несе серйозні загрози, особливо для дітей. Зокрема дуже небезпечним є залишати дитину в автомобілі, навіть на дуже короткий час.

Повітря в салоні машини швидко нагрівається через "парниковий ефект". Потрапляючи на  панель приладів, кермо або сидіння, сонячне проміння повільно нагріває їх. Потім ці предмети нагрівають повітря всередині авто.

Попри те що транспортні засоби нагріваються частіше влітку через високу зовнішню температуру, в прохолодні дні температура всередині машини також може піднятися до небезпечного рівня.

Коли на вулиці спека, в закритому автомобілі, навіть з кондиціонером, температура може швидко піднятися до небезпечного рівня – часом на 20 градусів за 10 хвилин. Тому навіть короткий час перебування дитини в гарячій автівці може призвести до трагічних наслідків.

Випадки дитячої смертності від теплового удару в гарячому автомобілі фіксуються щороку. Причиною більш ніж половини таких випадків є забудькуватість батьків. Ще чверть випадків дитячих смертей в машинах стається через недооцінку батьками ризиків. Дехто вважає, що залишити дитину в автомобілі, наприклад, біля торгового центру на кілька хвилин безпечно. Дехто намагається убезпечити дитину, залишивши вікна відчиненими або авто в тіні. Проте температура в транспортному засобі може піднятися до небезпечної дуже швидко і відчинених вікон недостатньо, аби захистити дитину від високої температури в автомобілі. 

Ще близько чверті дитячих смертей в машині трапляється через те, що дитина отримує доступ до транспортного засобу і потрапляє в пастку. Такі випадки частіше трапляються з дітьми віком від двох до чотирьох років.

Діти більш уразливі до теплового удару, ніж дорослі, – їхня система терморегуляції менш ефективна, і вони швидше перегріваються. Немовлята та маленькі діти піддаються більшим ризикам, оскільки не вміють розпізнавати симптоми перегріву, не можуть відчинити двері автомобіля або зняти зайвий одяг.

Тепловий удар може призвести до серйозних наслідків: пошкодження внутрішніх органів, втрати свідомості, навіть смерті. Також перебування в гарячому авто без належної кількості води може швидко призвести до зневоднення.

Першими симптомами теплового виснаження є сильна спрага, слабкість, дискомфорт, занепокоєння, запаморочення, непритомність, головний біль. За наявності навіть кількох із цих симптомів треба якнайшвидше вивести дитину з розпеченого автомобіля і насамперед дати випити води маленькими ковтками.  

Тепловий удар є найсерйознішою стадією теплового захворювання. Його симптоми: температура тіла вище 40 градусів, прискорене поверхневе дихання, повна або часткова втрата свідомості, марення, судоми, смерть. У випадку прояви таких симптомів треба негайно звернутися до лікаря. 

Першою допомогою при тепловому ударі може бути переміщення дитини в тінь, забезпечення припливу свіжого повітря, прохолодне пиття маленькими ковтками, прохолодні компреси на чоло і потилицю.

Як запобігти перегріванню дитини в автомобілі?

– Ніколи не залишайте дитину в машині, навіть на кілька хвилин. 

– Використовуйте для себе візуальні чи звукові нагадування, щоб не забути дитину в автомобілі. Для прикладу, можна залишити телефон, сумку, інший важливий предмет на задньому сидінні поруч з дитячим сидінням.

– Якщо бачите дитину, яку залишили саму в автомобілі, викличте поліцію.

Читайте також:
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?
У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту
Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі Україна цього тижня буде однією з найспекотніших країн в Європі
У вівторок спека в Україні може досягти 37 градусів. Як вберегтися від пекучого сонця та пережити жарку погоду У вівторок спека в Україні може досягти 37 градусів. Як вберегтися від пекучого сонця та пережити жарку погоду