USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У США зробили важливий крок, щоб уникнути шатдауну, але ухвалене рішення не передбачає допомогу Україні

Палата представників США схвалила тимчасове фінансування для уряду. Воно розраховане на 45 днів
Конгрес США

Конгрес США

Джерело: відкриті джерела

Палата представників США схвалила тимчасове фінансування для уряду, що дасть змогу уникнути шатдауну. Однак у бюджеті не передбачена допомога Україні. Про це повідомляє The Washington Post.

Палата представників США ухвалила резолюцію про продовження терміну фінансування уряду на 45 днів. Результат - 335 голосів "за", "проти" - один демократ і 91 республіканець.

Законопроєкт про короткострокове фінансування передбачає допомогу під час стихійних лих, продовження федеральної програми страхування від повеней, але не допомогу Україні.

Щоб повністю уникнути шатдауну, Сенат США має затвердити цей законопроєкт до 12:01 неділі (19:01 за Києвом).

Що таке шатдаун і чому виникла його загроза?

У Сполучених Штатах діє нормативний акт, згідно з яким федеральним державним органам заборонено здійснювати свої функції в разі відсутності фінансування. Цей процес, відомий як "шатдаун" (переклад з англійської - "закриття"), настає, якщо Конгрес не встигає схвалити бюджетні угоди, а президент не встигає підписати їх.

Основна проблема полягає у відсутності єдиного бюджетного закону в Сполучених Штатах. Для забезпечення фінансування всіх державних відомств і програм потрібне ухвалення 12 окремих законопроєктів, і узгодження їх усіх займає значну кількість часу.

Напередодні Палата представників відхилила проєкт про тимчасовий бюджет, який дозволив би уряду працювати протягом місяця за скороченого рівня витрат. Якщо найближчим часом нічого не зміниться, то з 1 жовтня настане шатдаун.

У разі шатдауну більшість працівників федеральних органів влади йдуть у вимушений неоплачуваний простій. На роботі залишаються тільки ті, хто залучений у критичні сфери, наприклад, правоохоронці або авіадиспетчери.

Варто зазначити, що в історії США був 21 шатдаун, усі вони відбувалися з 1976 року.

Щодо причин, то загроза виникала через те, що ультраправі республіканці блокували ухвалення бюджетних законопроєктів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. При цьому вони виступали проти додаткової допомоги Україні.

Нагадаємо, раніше Палата представників Конгресу США схвалила надання 300 мільйонів доларів допомоги Україні. Голосування відбулося після того, як лідери Республіканської партії Палати представників у середу виключили допомогу Україні із законопроєкту Пентагона про фінансування. Усі голоси "проти" надійшли від республіканців.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg