USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Росії заочно засудили ексредакторку "Першого каналу" Овсяннікову

Пропагандистка отримала до восьми з половиною років колонії загального режиму
Овсяннікова
Овсяннікова
Джерело: Reuters

Басманний суд Москви Російської Федерації заочно засудив колишню працівницю російського "Першого каналу" Марину Овсяннікову до восьми з половиною років колонії загального режиму. Про це повідомляє Reuters.

Суд визнав Овсяннікову винною в поширенні "фейків" про російську армію за мотивами політичної ненависті.

"Прокуратура вимагала для Овсяннікової дев'ять із половиною років колонії", – пише ЗМІ.

Що знаємо про пропагандистку?

Марина Овсяннікова з 2003-го по 2022 рік працювала на російському "Першому каналі". Стала відомою у березні 2022 року, коли під час нібито прямого ефіру програми "Час" зайшла у студію з плакатом "Ні війні!".

Після цього звільнилася, виїхала з Росії та працювала до липня 2022 року в німецькому виданні Die Welt, де була авторкою колонок про Росію та війну в Україні, а також у ролі кореспондентки побувала в Молдові та Україні.

Згодом повернулася до Москви і продовжила брати участь в антивоєнних акціях. Її тричі штрафували за статтею про "дискредитацію" армії. У серпні 2022 року Овсяннікову затримали та відправили під домашній арешт. Приводом став одиночний пікет на Софійській набережній у Москві, на який журналістка вийшла з плакатом "Путін – убивця. Його солдати – фашисти. 352 дитини загинули. Скільки ще має загинути дітей, щоби ви зупинилися?".

1 жовтня 2022 року з'явились повідомлення, що Овсяннікова нібито втекла з-під домашнього арешту разом з 11-річною донькою. За даними росЗМІ, судячи з соцмереж її, зараз вона перебуває в Парижі. 9 лютого 2023 року Овсяннікова мала провести пресконференцію в паризькому офісі "Репортерів без кордонів".

Прибуття Овсяннікової в Україну

Ще під час роботи на Die Welt 1 червня 2022 року Овсяннікова побувала в Києві, де мала провести пресконференцію "Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда" в офісі "Інтерфакс-Україна". Однак захід скасували за пів години після публікації анонсу 31 травня.

Також Овсяннікова мала завітати на зустріч зі студентами Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Втім, відразу отримала відмову від керівництва навчального закладу.

Після поїздки в Україну росіянка розповіла, що "дивом виїхала" і її "евакуацією" займалась редакція Die Welt. Медійниця стверджувала, що мала намір записати інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським, однак глава держави не підтвердив це. 

Новини за темою: Українська журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти на ТОТ, – IWMF
Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму