USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Рада збільшила військові видатки на понад 500 млрд гривень

Закон набуде чинності після підпису президентом
бюджет
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада збільшила військові видатки на понад 500 млрд гривень. Про це повідомила нардепка Роксолана Підласа у Facebook.

Закон передбачає збільшення видатків державного бюджету на 537,2 млрд гривень, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони. 

Зокрема, 518 млрд гривень спрямовується на потреби війська (грошове забезпечення військових, харчування, та виробництво і закупівлю спеціального обладнання, зокрема БПЛА).

19 млрд гривень спрямовується на поповнення Резервного фонду державного бюджету, який використовується для непередбачених та невідкладних заходів.

Бюджетний комітет додав до проєкту закону норму про те, що кошти Резервного фонду мають бути використані, зокрема, на виплату одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців (не менше 3 млрд гривень у 2023 році) та на будівництво фортифікаційних споруд (не менше 2 млрд гривень).

Закон набуде чинності після підпису президентом.

Яких змін зазнавав держбюджет раніше

У Верховній Раді прийняли законопроєкт про збільшення витрат держбюджету на 5,5 млрд гривень. 

Кошти виділили на Мінвідновлення, передати йому розпорядників та бюджетні програми Мінрегіону та Мінінфраструктури, а також передати в Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд гривень) від Мінфіну.

Також збільшено витрати бюджету на загальну суму 5,5 млрд. З них 1,35 млрд гривень – на реконструкцію або модернізацію трьох лікарень (Охматдит, університетської клініки у Києві та реабілітаційного центру у Львові). Ці кошти залучені за рахунок кредиту від уряду Австрії. Кредит від Британії на 1,12 млрд гривень буде використано на реалізацію програми з відбудови мостів. 1,28 млрд гривень – на гранти для малого та мікробізнесу зі сфери переробки (за рахунок повернення до державного бюджету коштів від Фонду безробіття).

Близько 1,094 млрд грн планується спрямувати на облаштування пунктів пропуску (за рахунок кредиту від уряду Польщі), 365,7 млн грн - пустять на Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (за рахунок гранту Світового банку).

285 млн грн з кредиту від уряду Полльщі буде спрямовано на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону, 80 млн грн гранту від уряду Японії - на закупівлю спецобладнання для лікарень.

Читайте також:
У 2023 році держбюджет України отримав понад 10 млрд гривень від грального бізнесу У 2023 році держбюджет України отримав понад 10 млрд гривень від грального бізнесу
Видатки держбюджету торік перевищили 3 трлн грн: Найбільше – виплати військовим Видатки держбюджету торік перевищили 3 трлн грн: Найбільше – виплати військовим
Раді пропонують припинити держфінансування партій на період війни Раді пропонують припинити держфінансування партій на період війни
Ділки хотіли спустошити держбюджет на понад мільярд гривень, їх викрила СБУ Ділки хотіли спустошити держбюджет на понад мільярд гривень, їх викрила СБУ